Ultimul concert din această stagiune a Filarmonicii de Stat Oradea are loc astăzi, 27 iunie, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu-Bartók”, sub bagheta dirijoarei Marta Gardolińska, din Polonia. Solistul invitat, Matei Ioachimescu, este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale.

Patru lucrări de mare frumusețe

Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, a susținut, ieri, o conferință de presă, având-o alături pe Marta Gardolińska, din Polonia, o tânără dirijoare aflată în plină ascensiune, și pe solistul Matei Ioachimescu, un vechi prieten al Filarmonicii.

„Pentru finalul stagiunii, Filarmonica orădeană a pregătit pentru publicul meloman un frumos program italian”, a anunțat Vasile Foica, în deschiderea conferinței, adăugând că „întregul program se va desfășura într-o atmosferă armonioasă, plină de elan”.

Din programul serii vor face parte: uvertura Coțofana hoață, de Gioachino Rossini, Concertul pentru piccolo și orchestră de coarde în Do major, de Antonio Vivaldi, Fantezia pe teme din opera Rigoletto, de Giuseppe Verdi-Wilhelm Popp și Simfonia a IV-a în La major, de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

„Întregul program are un caracter luminos și cuprinde lucrări una mai frumoasă decât cealaltă. Publicul va putea pleca în vacanța de vară într-o atmosferă optimistă, de relaxare și bună dispoziție”, a mai spus Foica.

Dirijoarea invitată, Marta Gardolińska, s-a născut în 1988, la Varșovia. Și-a efectuat studiile la Universitatea de Muzică „Frédéric Chopin” din Varșovia, la Universitatea de Muzică și Arte din Viena și la Școala de Dirijat „Pierre Monteux” din Maine (USA), cu prof. Simone Young, Nicolas Pasquet, Mark Stringer, Konrad Leitner, Eötvös Péter și Erwin Ortner. A participat la cursurile de măiestrie susținute de Bernard Haitink, Bertrand de Billy, Kurtág György și Marin Alsop. A fost premiată la Concursul de dirijat „Doráti Antal”, Ediția I din Budapesta - semifinalistă (2015), la Concursul de Dirijat „Witold Lutosławski” din Białystok - premiul orchestrei (2016), la Concursul „Felix Mendelssohn” din Thessalonik - premiul III și premiul orchestrei (2016). A dirijat orchestra ORF Viena, Filarmonica „Frédéric Chopin” Gdansk (Polonia), Orchestra Teatrului „Giuseppe Verdi” Triest (Italia), Orchestra Tonkünstler, Spirit of Europe Orchestra Baden (Austria), Sinfonietta Hong Kong (China) și Orchestra Operei din Poznan (Polonia). În prezent, deține postul de dirijor la Orchestra Simfonică din Bournemouth.

„E un program foarte frumos, o compilație încântătoare de lucrări, care se potrivește foarte bine cu timpul în care ne aflăm. Un concert plin de lumină și bucurie, din care „culorile” întunecate lipsesc cu desăvârșire”, a punctat dirijoarea Marta Gardolińska.

„Plecăm în vacanță cu cântec în suflet!”

Solistul invitat, Matei Ioachimescu, numit în anul 2013 „Ambasador al integrării” de către Ministerul de Externe al Austriei pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale. A început studiul flautului la București, cu profesorul Vasile Ganțolea. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, unde a studiat cu renumita profesoară Barbara Gisler și s-a perfecționat cu celebrii profesori Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle și Renate Armin Greiss. Ca solist, prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții de lucrări contemporane, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinatate. Artistul este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.

„Pentru mine, personal, este o reală plăcere să revin la Oradea, unde mă simt ca acasă. Aveți o orchestră plăcută și receptivă, cu care e o bucurie să lucrezi. O surpriză pe care am dorit s-o ofer publicului orădean este această Fantezie pe teme din opera Rigoletto, scrisă în tradiția secolului 19. Am orchestrat această piesă, care a fost scrisă în original pentru flaut și pian. Cu tot dragul am orchestrat această piesă, în așa fel încât s-o putem prezenta împreună cu Filarmonica din Oradea, păstrând, însă, instrumentația și elementele specifice muzicii lui Verdi, deci foarte aproape de original. Munca mea nu poate fi numită neapărat o compoziție originală, ci, mai degrabă, o adaptare, în așa fel încât s-o putem cânta în această formulă. Plecăm în vacanță cu cântec în suflet, cu melodii italiene!”, a încheiat solistul Matei Ioachimescu.

Noua stagiune a Filarmonicii de Stat Oradea va debuta în data de 19 septembrie 2019, cu „Carmina Burana”, de Carl Orff.