Puțini oameni sunt chemați de Providență să semene în sufletele celorlați cunoașterea. Și mai puțini sunt cei care primesc darul de a ști cum să fructifice acest talant de a-i însufleți pe ceilalți spre a răspândi cunoașterea. Un exercițiu de imaginație ne poate ajuta să descifrăm cum să-i definim pe acești oameni.

La începutul lumii, Dumnezeu l-a creat pe istoric, pentru că avea nevoie ca întreaga creație pământeană, înregistrată sub forma informațiilor din toate domeniile cunoașterii, să fie depozitată într-o minte cu adevărat aparte. Așa a apărut istoricul, cel care are responsabilitatea de a fi deținătorul cunoașterii pământene, memoratorul a tot ceea ce s-a petrecut înainte de momentul prezent. Și pentru ca umanitatea să nu piardă cunoașterea despre trecut, el a început să strângă aceste informații, devenind arhivarul și bibliotecarul memoriei omenirii. Apoi, pentru că Dumnezeu i-a cerut o sinteză a acestora, a început să scrie despre ele. Așa a devenit povestitor, narator și scriitor. Scrisul său, nu doar înregistrează pe hârtie informațiile ci, trecându-le prin filtrul minții și cunoașterii sale, le interpretează analitic și critic. El face asta pentru ca ceilalți să înțeleagă cât mai bine materia care se naște din mâinile lui: Istoria.

Un astfel de om am întâlnit acum 24 de ani, când am devenit student, în persoana profesorului dr. Blaga Mihoc, pe atunci șeful catedrei de istorie modernă și contemporană de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea și cercetător științific gradul I în cadrul Muzeului Țării Crișurilor. Expunerile sale de la catedră - în care ne vorbea cu elocința unui orator din Roma antică, și cu jovialitatea unui frate mai mare, fie că era vorba de Napoleon Bonaparte sau despre greva regală din 1947 - m-au apropiat de lectura marilor istorici, dar mai ales de sufletul, inteligența și dragostea lui față de oameni. Vizitându-l la muzeul „Iosif Vulcan” am descoperit în el muzeograful și cercetătorul, un „benedictin” care scria cu pasiune și perseverență despre trecutul „ecclesiei”, mai exact despre biserica dragă sufletului și ființei sale, anume Biserica Greco-Catolică.

Profesorul dr. Blaga Mihoc este bihorean prin obârșie, pentru că s-a născut la 1 ianuarie 1943 în Talpe, județul Bihor. În 1960 a promovat bacalaureatul la Liceul din Beiuș, aici întâlnind profesori care l-au inspirat să calce pe urmele celor care deslușesc tainele cunoașterii. Visul de a deveni profesor de istorie i se împlinește în 1965, an în care a susținut licența în istorie, la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Între anii 1965-1967 a funcționat ca profesor de istorie la Liceul din Beiuș și din 1968 până în 1977 ca muzeograf la Muzeul Județean din Baia Mare. În 1977 revine la Oradea unde a lucrat ca muzeograf și cercetător științific principal gr. I la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, până la pensionare. Din 1995, la invitația Episcopului de pie memorie, Vasile Hossu, a fost profesor de istorie în cadrul Institutului teologic greco-catolic din Oradea, ulterior, din anul 2000, până la pensionare (în 2008) obținând titlul de profesor universitar, fiind titular al catedrei de Istorie Modernă Universală și a României din cadrul Departamentului Oradea a Facultății de Teologie Greco-Catolică (UBB). În 1993 a obţinut premiile M.G. Samarineanu (al revistei Familia) şi Ioan Buşiţa (al Astrei din Beiuş). În 2004 a obţinut premiul cea mai bună carte a anului pentru lucrarea „Valenţele emancipării” oferit de cotidianul Jurnal bihorean. 

Doctor în istorie, domeniul său de interes fiind istoria culturii, istoria economică și istoria Bisericii Greco-Catolice din România, profesorul dr. Blaga Mihoc a publicat 19 cărți (18 de unic autor) și peste 80 de studii, articole și note în diferite reviste din țară și străinătate. Este autorul cu cea mai prolifică activitate științifică despre istoria Bisericii Greco-Catolice, cercetătorul care, încă din anii `70 ai secolului trecut, a trecut pragul arhivelor și bibliotecilor din dorința de a cunoaște și a transmite generațiilor viitoare informații despre trecutul românilor și al Bisericii greco-catolice.

În semn de prețuire pentru activitatea didactică, culturală și științifică, în 14 octombrie 2023, la propunerea conducerii Facultății de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea (UBB), Preasfințitul Virgil Bercea i-a acordat cea mai înaltă distrincție a Episcopiei greco-catolice de Oradea, Ordinul „Valeriu Traian Frențiu”. La cei 80 de ani, prin opera sa istoriografică, profesorul Blaga Mihoc onorează atât comunitatea academică din România cât mai ales Biserica românilor uniți, păstorită de vrednici săi ierarhi: Inochentie Micu Klein, Petru Pavel Aron, Samuil Vulcan, Mihail Pavel, Iuliu Hirțea.

Poate cea mai bună caracterizare a profesorului Dr. Blaga Mihoc, la acest moment aniversar, în care Biserica Greco-Catolică din România îi răsplătește efortul de a fi călăuzit generații de elevi, studenți și credincioși, o găsim în cuvintele unui filosof francez Theodore Simon Jouffroy (1796-1842) „Cheia istoriei nu se află în istorie, ci în oameni.” Mulțumim domnule profesor! Vivat!

Dr. Silviu SANA