Teatrul Szigligetii invită orădenii, maghiari şi români, la premiera spectacolului Cercul de cretă caucazian, de Bertolt Brecht şi Paul Dessau, în regia Ancăi Bradu. Spectacolul promite să fie un nou succes al trupei Szigligeti, o producţie-eveniment, ca o continuitate atât din punct de vedere estetic, cât şi din punct de vedere al mesajului, a producţiei Clasa Noastră, de Tadeusz Słobodzianek.

 

„Cercul de cretă caucazian este una dintre piesele de forţă ale dramaturgiei lui Brecht, însă, în ciuda acestui fapt, se joacă foarte puţin, asta pentru că, la prima vedere, pare o piesă foarte complicată şi care necesită o distribuţie mare”, a explicat regizoarea Anca Bradu, aflată la a patra colaborare cu trupa Szigligeti. „Totuşi, conflictul care stă la baza dramei şi concluzia sunt accesibile pentru publicul larg. Aşa cum spune şi Brecht, această poveste provine din două legende vechi chinezeşti, care prelucrează două tematici mereu actuale şi mereu umane: tema binelui într-o lume a răului, şi tema dreptăţii şi a identităţii fiecărui om”, consideră regizoarea. „Parabola cercului de cretă porneşte de la o pildă veche, solomoniană: Cui aparţine copilul, mamei care l-a născut sau mamei care l-a crescut şi care şi-a sacrificat viaţa pentru el? Această poveste străveche are nenumărate straturi actuale, vorbind despre diversitatea culturii noastre, dar şi despre lupta eternă dintre cruzime şi dreptate”, a precizat Anca Bradu.

Regizoarea a mai menţionat că spectacolul a fost realizat într-un timp foarte scurt, că a fost gândit ca un spectacol-eveniment şi că reuşita producţiei stă pe umerii actorilor, care au făcut eforturi supraomeneşti pentru a-şi onora rolurile. „Colaborarea mea cu actorii trupei Szigligeti a fost marcată de o mare sensibilitate. Majoritatea joacă cel puţin două roluri episodice, un efort care presupune o mare virtuozitate. Brecht nu se poate face decât într-o muncă de echipă. Iar echipa Szigligeti, la fel ca şi echipa Iosif Vulcan, este o echipă în plină ascensiune. Trupa maghiară este cea mai omogenă şi mai coerentă, cea mai bună trupă din Ardeal”, a mai spus Anca Bradu. Totodată, regizoarea a subliniat că Brecht este cel care a formulat teoria teatrului epic, un teatru care povesteşte şi, în acelaşi timp, întreabă, fiecare text fiind „o lecţie de conştiinţă”.

Scenografia spectacolului poartă semnătura Andrei Bădulescu Vişniec. „Acest text a fost extrem de ofertant pentru mine, ca artist vizual. Sursele mele de inspiraţie au fost expresionismul german şi nodirc şi Orientul, fiind vorba de o piesă inspirată dintr-o legendă chineză. Costumele sunt bogate, sunt diverse şi sunt inspirate din această lume orientală”, a explicat Andra Bădulescu Vişniec. Echipa artistică a fost întregită de Mălina Andreu, care a ţinut să aprecieze forma fizică excelentă a actorilor şi buna comunicare din timpul repetiţiilor. „A fost un privilegiu să lucrez cu nişte artişti atât de pricepuţi. În spectacol, textul este combinat cu mişcarea, într-o simbioză, iar în executarea mişcărilor complexe, actorii au dat dovadă de o concentrare şi o armonie mai rar întâlnite în cazul trupelor de teatru”

Distribuţiaspectacolului este formată din 15 actori ai trupei Szigligeti, alături de alţi artişti invitaţi: actorii Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Csepei Márk, Dimény Levente, Dobos Imre, Fábián Enikő, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kardos M. Róbert Jászai-díjas, Kiss Csaba, ifj. Kovács Levente, Körner Anna, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd, Szotyori József, Tasnádi-Sáhy Noémi, respectiv muzicienii Dombi Dávid, Kurucz Tibor şi Marcu Ágnes.

Premiera spectacolului va avea loc duminică, 5 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului. „Cercul de cretă caucazian” va fi jucat încă de trei ori în cursul lunii noiembrie: sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 17.00 (abonament Papp Magda), duminică, 19 noiembrie, de la ora 19.00 (abonament Halasi Gyula), respectiv sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 17.00 (abonament Tanay Emil).

Bilete şi abonamente sunt încă disponibile la casieria teatrului (deschisă de luni până vineri, între orele 14.00 -19.00, respectiv cu o oră înaintea începerii spectacolelor). Totodată, locurile pot fi rezervate şi online, pe  www.biletmaster.ro.