Muzeul Ţării Crişurilor a găzduit vineri, 8 iulie, vernisajul primei ediţii a Bienalei de Artă Decorativă Românească. Artefect Oradea 2022 cuprinde lucrările a peste 100 de artişti, expuse în două spaţii distincte şi este curatoriată de Adina Renţea.
 

La inaugurarea Bienalei au participat, alături de managerul muzeului, Gabriel Moisa, membrii juriului: prof. univ. dr. Cosmin Paulescu, Decanul Facultății de Arte Decorative - Universitatea Națională de Arte, București, conf. univ. dr. Corina Andor, Decanul Facultății de Artă - Universitatea Oradea, Cornel Abrudan, șef secție Artă la Muzeul Țării Crișurilor, dr. Vioara Bara, președintele UAP - Filiala Oradea, Adina Rențea, președintele Asociației pentru Sprijinirea Artelor Frumoase.

„Povestea a început anul trecut când am venit pentru prima dată în Oradea şi am descoperit nu doar un oraş frumos, ci oameni frumoşi, dispuşi să se implice în noi provocări. Atunci ne-a venit ideea acestei bienale”, a spus Adina Renţea.
O idee pe care reprezentanţii muzeului, dar şi partenerii de proiect au îmbrăţişat-o.

„Astfel de producţii aduc împreună suma artelor decorative din ultimii doi ani. Dacă ar fi să sublinez o trăsătură a lucrărilor, ar fi balansul dintre aptitudini şi experiment, preferinţa pentru un univers lucid care este completat de metaforă şi vis”, a spus şeful secţiei de artă a MTC, Cornel Abrudan.

„Nici nu vă puteţi imagina munca din spatele acestei expoziţii. Suntem în faţa unei reuşite impecabile”, a mărturisit Ramona Novicov.
Pentru efort, dar şi pentru valoarea lucrărilor, 13 artişti expozanţi au fost răsplătiţi de Muzeul Ţării Crişurilor cu plachete.
Aşa cum specifică Adina Renţea, lucrările din cadrul Artefect Oradea 2022, de la tapiserie, broderie, tehnici mixte, sticlă, metal, ceramică sau porţelan, „subliniază consistența mesajului artistic și expresivitatea decorativă a limbajului plastic, ca o forță dominantă a creației artistice românești”.
Orădenii au la dispoziţie două spaţii distincte pentru a admira lucrările: Muzeul Ţării Crişurilor şi Galeriile de Artă Reperaj. Conform curatoarei, găzduirea în două spaţii diferite „generează un dialog vizual deschis și interesant, cu exprimări plastice care alcătuiesc o suită de creații definitorii ale câtorva tendințe, orientări estetice și stilistice actuale, subliniind o dată în plus meritul școlii românești de artă decorativă”.
Bienala poate este deschisă vizitatorilor până în data de 7 august.

Evenimentul beneficiază de sprijinul autorităților locale și se desfășoară în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte, București, Universitatea din Oradea - Facultatea de Arte, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Uniunea Artiștilor Plastici - Filiala Oradea și Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.