Duminică, 3 octombrie, la ora 19.30, va avea loc avanpremiera filmului „Glasul care strigă-n pustie”, în regia preotului Ciprian Mega, numit paroh la Biserica „Sf. Spiridon”, la începutul anului 2018.

Duminică dimineața, va avea loc târnosirea Bisericii „Sf. Spiridon”, de lângă Spitalul Municipal Oradea. Va sluji Episcopul Siluan din Ungaria, ca delegat al Patriarhului, iar seara, de la ora 19.30, va avea loc proiecția filmului în parcarea publică din Piața Rogerius, în fața bisericii „Sfântul Spiridon”. Filmul este bazat pe un scenariu inspirat din viața Părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa.

În România comunistă, un preot ortodox, fost deținut politic, devine singurul glas care se aude într-o tăcere apăsătoare. Predicile sale constituie o revoluție spirituală și o chemare către o revigorare națională. Ierarhia Bisericii îl trădează, iar Statul ateu îl aruncă în pușcărie. Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa devine simbolul rezistenței în fața demonului cu chip ideologic.

Din distribuție fac parte actorii: Costel Cașcaval, Dorel Vișan, Lucian Ifrim, Ela Ionescu, Mihnea Moldoveanu, Cristian Bota, Ovidiu Cuncea, Sorin Tofan, Șerban Borda, Andrian Locovei și Mihaela Gherdan.

Filmările au avut loc în Oradea, în luna iulie 2021, și au durat 13 zile. O producție Eirina Film.

Avanpremiera va avea loc duminică, 3 octombrie, la ora 19.30, în Parcarea Rogerius din fața Spitalului Municipal din Oradea, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind combaterea răspândirii SARS Cov 2.

Preotul-regizor

Ciprian Mega a fost numit paroh la Biserica „Sf. Spiridon” de lângă Spitalul Municipal la începutul anului 2018. A debutat ca regizor, în 2015, cu scurtmetrajul „Nunta lui Iov”, filmul fiind selectat, în același an, la Festivalul de la Cannes. În 2016, debutează și în lungmetraj, cu pelicula „Dimineața care nu se va sfârși”, cu Ela Ionescu, Valeriu Andriuță și Ovidiu Crișan, în rolurile principale. Dincolo de subiectul extrem de incitant - povestea unei prostituate românce în Cipru - filmul „Dimineaţa care nu se va sfârşi” scoate la iveală aspecte grave privind diaspora și neimplicarea diplomației în problemele grave cu care se confruntă românii aflați peste graniță. Cum la fel de bine aspectate sunt fisurile din interiorul clerului, atunci când politicul impune și dispune.

Producția, purtând semnătura lui Ciprian Mega, este una care iese din linia obișnuită a cinematografiei românești, asta și datorită faptului că regizorul (care semnează și scenariul) este preot. Născut pe 24 iulie 1985, Ciprian Mega a absolvit Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău. A urmat studii universitare de licență la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu și studii postuniversitare, de doctorat, în Marea Britanie, la Nottingham și Londra. Hirotonit preot în 2009, ajunge, un an mai târziu, în Biserica Ortodoxă a Ciprului, unde formează parohia românească și construiește prima biserică românească din Cipru și un așezământ românesc în proximitatea ei. Ciprian Mega este căsătorit cu Laura Mega, scenograf și producător de film, și are patru copii: Iliana, Maria, Anastasia și Pavel.