Trupa Szigligeti a început repetiţiile pentru ultimele două premiere ale acestei stagiuni. Este vorba despre piesele Platonov, de A.P.  Cehov, respectiv Cele trei nopţi ale unei poveşti de dragoste, de Miklos Hubay, cea din urmă fiind primul musical maghiar din ultimii 50 de ani, pe scena orădeană.

 

Deşi premiera oficială va avea loc abia în septembrie, publicul va avea ocazia să participe la avanpremiera spectacolului „Platonov” de Anton Pavlovici Cehov. „Cehov şi-a scris prima piesă la vârsta de 18 ani. Protagonistul a fost frecvent comparat cu Hamlet, dar şi cu Don Juan. La rândul lui, însuşi autorul a făcut de mai multe ori această paralelă cu cele două personaje. Totuşi, sunt nişte diferenţe esenţiale: în acest spectacol, nu suntem într-o curte regală, ci într-un orăşel pustiu. Personajele nu sunt mânate de intrigi, ci de disperare. Nu avem de-a face cu un prinţ sau un provocator de zile mari, ci cu un simplu dascăl de la ţară. Protagonistul lui Cehov, Platonov, este unul dintre noi, un familist, cu o soţie şi un fiu, dar totuşi nu este tată. Ar putea fi bărbat, filosof sau poate chiar om” - se arată în descrierea spectacolului. Regia spectacolului va fi semnată de Bálint Botos, aflat la prima colaborare cu trupa orădeană, scenografia spectacolului este realizată de Blanka Bajkó, iar muzica este compusă de Magor Bocsárdi.

Primul musical maghiar, după 50 de ani, din nou pe scena orădeană

Trupa Szigligeti îl omagiază pe dramaturgul şi scriitorul Miklós Hubay, născut acum 100 de ani în Oradea. „Cele trei nopţi ale unei povești de dragoste” este un spectacol prin care teatrul îl comemorează pe regretatul poet maghiar Miklós Radnóti (dar şi pe iubita acestuia, Fanni Gyarmati): prin soarta acestuia, primesc dreptul de a vorbi atât cei persecutaţi în cel de-al Doilea Război Mondial, cât şi fiecare viaţă ruptă în două de ideologii distrugătoare şi războaie fără rost.

Despre spectacol, regizoarea Eszter Novák a spus următoarele: „Primul musical maghiar - anunţa jurnalul de ştiri la acea vreme. Rezultatul, chiar dacă, privit dintr-o perspectivă de teatru modern, are nevoie de nişte actualizări, este o capodoperă. Nici acţiunea, nici muzica nu au căzut victime ale marketingului, amuzamentului prostuţ sau goanei după succes. Opera nu se fereşte de tragic, iar dramaturgia, care, în ultima noapte, lasă loc şi posterităţii, inspiră şi priveşte spre viitor”.

Premiera spectacolului „Cele trei nopţi ale unei poveşti de dragoste” va avea loc în 19 mai.