Orădenii sunt așteptați astăzi, 7 iunie, de la ora 19.00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”, la o seară simfonică de excepție, sub bagheta maestrului Jankó Zsolt, dirijor permanent al Filarmonicii orădene.

„Am alăturat celor două lucrări clasice ale lui Mozart - uvertura Nunta lui Figaro și Concertul nr. 23 pentru pian și orchestră în La major - prima simfonie a lui Johannes Brahms, Simfonia I în do minor, op. 68. Brahms a avut un mare respect față de realizările celor trei titani clasici și, în special, pentru simfoniile lui Beethoven. Johannes Brahms a fost de părere că aceste simfonii sunt de o perfecțiune inegalabilă. Este și motivul pentru care a scris prima lui simfonie la o vârstă relativ târzie, având aproximativ 43 de ani. De altfel, el a scris patru simfonii, toate fiind capodopere”, a spus Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, ieri, în cadrul unei conferințe de presă.

„Punctul de plecare pentru simfonia lui Brahms este acea formă de simfonie elaborată de Beethoven. Sigur, limbajul muzical diferă, pentru că vorbim de o lucrare romantică, însă, în toată lucrarea se simte acea perfecțiune a formei clasice și modul minuțios de elaborare a simfoniei. Atunci când o interpretezi, simți că fiecare notă este la locul ei. Nimic nu este în plus, nimic nu este în minus...”, a precizat Foica.

Solistul invitat, Demény Balázs, s-a născut în anul 1989, la Cluj. De la vârsta de 14-15 ani, și-a continuat studiile începute la Cluj în importante centre de învățământ din Budapesta și Berlin, la ora actuală fiind student doctorand în anul II la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta. Anul trecut, tânărul pianist a câștigat o competiție importantă în Franța, iar acest lucru i-a adus un plus de recunoaștere și apreciere, fiind invitat în centre importante din străinătate.

În cea de-a doua parte a concertului, va putea fi audiată o compoziţie romantică de o deosebită popularitate, Simfonia I în do minor de Johannes Brahms. Referindu-se la această lucrare, maestrul Jankó Zsolt le-a mărturisit jurnaliștilor prezenți la conferința de presă că a fost prima lucrare pe care a dirijat-o la Oradea, în anul 2006.  

„A fost prima lucrare pe care am dirijat-o aici, în 2006. De atunci, nu am mai dirijat această lucrare. Eu cred că această compoziție reprezintă o piatră de încercare pentru dirijori. De obicei, e greu să dirijezi Brahms, pentru că este o muzică destul de complexă. Această simfonie este foarte bogat elaborată, dar îmi face mare plăcere s-o dirijez”, a conchis dirijorul Jankó Zsolt.