Pianistul orădean Thurzó Zoltán, deţinător al două titluri Guinness World Records, a anunţat, miercuri, intenţia de a doborâ un nou record mondial din domeniul pianului, anume cel mai mare număr de bătăi pe o clapă într-un minut.

Pianistul vrea să depăşească recordul anterior de 824 bătăi pe o clapă într-un minut şi să ajungă la 850, chiar 860 de bătăi pe minut.

„Dacă voi doborî şi acest record - pentru care mă pregătesc, am ajutorul unui sponsor deosebit, prietenul Bene Lóránd, care îmi va achiziţiona, în martie, un pian performant şi sper că voi reuşi - Oradea poate deveni un oraş al recordurilor Guinness", a declarat pianistul, într-o conferinţă de presă.

„The most piano key hits in one minut" (cele mai multe bătăi pe o clapă într-un singur minut) a fost stabilit la 824, record realizat de Domingos-Antonio Gomes (Portugalia) în Lisabona, Portugalia, în 4 martie 2017.

Thurzó Zoltán a reuşit să se înscrie în Cartea Recordurilor cu concertul la cea mai mare altitudine pe Muntele Everest şi cu cel mai lung concert-maraton din lume, de 130 de ore.

Deşi, după succesele înregistrate pe plan mondial, a primit o serie de invitaţii pentru a lucra în străinătate, pianistul a declarat că le-a refuzat deoarece el doreşte să îşi realizeze în Oradea şi pentru orădeni visul personal şi al bunicilor săi muzicieni, de a înfiinţa la Oradea un muzeu al muzicii. Acesta ar urma să fie unul atipic, neconvenţional, care să cuprindă pe lângă documente de arhivă de o valoare deosebită, provenind din tezaurul familiei, şi o sală de concerte multifuncţională numită „Guiness Hall''.

Pianistul a declarat că are în intenţie, pentru înfiinţarea acestui muzeu, să cumpere o clădire de patrimoniu din centrul istoric al oraşului, pe care a şi identificat-o şi a vorbit cu proprietarii care aşteaptă ca acesta să adune banii necesari (în jur de 500.000 de euro). Va urma amenajarea acesteia, de la subsol, la parter şi mansardă.

Pregătirea acestui record are nevoie de circa şase-şapte luni, inclusiv demersurile către Guinness. Doborârea recordului se va realiza în cadrul unui recital de pian, susţinut pe un pian performant Steinway, fie la Bucureşti, la Hamburg sau la Budapesta, cu un program alcătuit dintr-o sonată de Scarlati, „La campanella" de Liszt şi o surpriză, o transcripţie personală a „Ciocârliei” de Ciprian Porumbescu.