Pe o vioară Stradivarius - „Visuri pe aripi de vioară”, la filarmonică
La Filarmonica de Stat Oradea, visurile vor lua naștere în cadrul concertului simfonic de joi, 8 mai, ora 19.00, în sala de concerte „Enescu – Bartók”.
Prin sunetul ei cald, înduioșător și fin, vioara dă naștere visurilor. Același sunet care pornește de pe coarda viorii poartă visurile în depărtări și îi dă diferite forme.
Concertul „Visuri pe aripi de vioară” va fi dirijat de Alvin Arumugam, avându-l ca solist pe violonistul Răzvan Stoica. Prima parte a concertului va dărui aripi visurilor prin „Concertul pentru vioară și orchestră”, de Johannes Brahms, iar în a doua parte, visurile vor ajunge pe tărâmuri din Orientul Mijlociu, unde poveștile celor 1001 de nopți îi învăluie pe visători în magie, prin „Șeherezada”, compusă de Nikolai Rimsky-Korsakov, cu un solo de vioară al lui Nagy Kalman.
„Vioara este unul dintre cele mai delicate instrumente, cu un sunet ce poate fi profund, sensibil, cristalin, emanând o emoție greu de egalat. Întreg concertul din data de 8 mai pune în valoare acest instrument. Nu doar programul propus evidențiază calitățile viorii, ci și instrumentul care se va afla pe scena Filarmonicii de Stat Oradea, în mâinile talentatului violonist Răzvan Stoica. Acesta va cânta pe o vioară Stradivarius, una dintre viorile de cea mai mare calitate care mai există și astăzi”, anunță reprezentanții Filarmonicii de Stat Oradea.
Stradivari, Amati și Guarneri au fost cei mai renumiți lutieri din lume și, prin urmare, viorile lor sunt reale nestemate în lumea instrumentelor.
În cadrul concertului „Visuri pe aripi de vioară”, de joi seara, sonoritatea unică a unei viori Stradivarius va umple sala Filarmonicii de Stat Oradea și va pluti, asemenea visurilor, în atmosfera încărcată de emoție a concertului.
Violonistul Răzvan Stoica s-a născut în anul 1986, într-o familie de faimoși muzicieni. A început studiul viorii din copilărie, desăvârșindu-și apoi studiile în cadrul Conservatorului „George Enescu” din București, la clasa maestrului Modest Iftinchi. S-a perfecționat apoi în cadrul Conservatorului Regal din Amsterdam, unde a studiat cu Ilya Grubert. Prestigioasa carieră a lui Răzvan Stoica a fost distinsă cu premii importante la concursuri care au avut loc în diferite colțuri ale lumii. La Salzburg a câștigat o competiție în urma căreia i s-a oferit șansa să cânte pe o vioară Stradivarius din anul 1729. De asemenea, a mai câștigat competiții în Italia, România și Slovacia.
Răzvan Stoica va interpreta „Concertul pentru vioară și orchestră” pe o vioară Stradivarius din 1729, împrumutată de la un susținător anonim din Salzburg.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.