Elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte din Oradea, Oana Ștefana Berdie a obținut, în cadrul Festivalului-concurs Național „Florica Ungur”, „Premiul II” din partea juriului, dar și „Premiul de Popularitate” din partea publicului.

Oana Ștefana Berdie, în vârstă de 17 ani, este elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte din Oradea, specializarea Canto popular, având-o ca profesor coordonator pe doamna profesoară Aurica Bonțu.

La vârsta de 7 ani, începe cursurile de Canto popular ale Palatului Copiilor din Oradea, unde studiază și în prezent Muzica tradițională alături de doamna profesoara Anamaria Turc Gal. Treptat, începe să descopere frumusețea cântecului și portului popular autentic, precum și valorile satului românesc de odinioară, descoperind o înclinație aparte spre doine și pricesne.

În zilele de 7-8 iunie 2022, participă la Festivalul-concurs Național „Florica Ungur”, ediția I, desfășurat la Teatrul „Regina Maria” din Oradea. În cadrul acestui festival, Oana se bucură de aprecierea și căldura publicului, obținând „Premiul de Popularitate” din partea acestuia și „Premiul II” din partea onorificului juriu, format din: Elise Stan - etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice; Marian Boboia - fost director al Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, precum și interpreți de seamă ai folclorului românesc - Ionuț Fulea, Laura Lavric, Nicolae Furdui Iancu, Florica Zaha și Florica Bradu.

Gazda celor două zile de concert a fost îndrăgita Iuliana Tudor, iar acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, condusă de dirijor, profesor Liviu Buțiu.

La acest Festival-concurs, Oana a interpretat două lucrări muzicale din repertoriul regretatei Florica Ungur, ca un omagiu adus acesteia: doina „Pe marginea pădurii”, care a apărut în anul 1969, pe albumul „Bate vânt de la Orade'”, și polca „Cine nu știe ce-i doru'”, în anul 1989, pe albumul „Codrule iederă verde”, al regretatei artiste. În anul 2011, aceasta s-a stins din viață și, tot atunci, Oana și-a început drumul în muzică. Regretă că nu a apucat să o cunoască personal pe marea doamnă a folclorului autentic bihorean Florica Ungur și își dorește să îi poată duce mai departe comoara muzicală pe care a lăsat-o în urmă.

Visul Oanei este să devină un artist apreciat, iar pentru acest lucru muncește zi de zi, punându-și încrederea în forțele proprii și, mai presus de toate, în Dumnezeu.

Prin intermediul redacției noastre, Oana dorește să adreseze calde mulțumiri oamenilor importanți din viața ei, celor care au avut o deosebită contribuție la realizarea cu succes a acestor frumoase rezultate obținute, începând cu doamnele coordonatoare în arta cântului popular, doamna profesoară Bonțu Aurica și doamna profesoară Anamaria Turc Gal, și continuând cu doamna dirigintă de la Liceul de Arte din Oradea, Carmen Bodiu, profesorul Lucian Florin Bonțu, profesorul Adrian Bordeianu și, nu în ultimul rând, părinților săi dragi, pentru tot aportul și sprijinul acordat în cariera sa muzical-artistică.