Emil Cioran spunea că „de n-am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica”, dar ce ne facem când sufletul unui om e însăși trăirea și ființarea în muzică?

Da, poate că muzica ar fi creat un suflet, cu siguranță… dar în cazul lui Raul Silaghi muzica și sufletul sunt sinonime, complementare, sunt unul și același lucru… viața.

„Muzica este o izbucnire a sufletului” (Frederick Delius), de fapt pentru cantautorul Raul Silaghi este devoalarea propriului suflet, este descărcarea frumosului din acesta, în inimile ascultătorilor săi.

Frumusețea unui om nu este ceva relativ, este o constantă permanentă a sufletului său. Oamenii frumoși sunt creatorii de frumos… sunt cei care construiesc din cuvinte, din muzicalitatea lor, din culorile acestora un univers unic, nelimitat al tuturor adevărurilor din ochi.

A fi creator nu e o-ntâmplare, e un har cu care Dumnezeu i-a îmbrăcat pe fiii Săi, o haină care se mulează perfect pe sufletele acestora…

Raul Silaghi se numără printre acei hăruiți în care viața se măsoară în muzică…

Cantautor, chitarist, vocalist, pune sufletul pe note muzicale, pe versuri sensibile și calde, totul vibrând la unison în toate activitățile în care este angrenat, participând la diverse lansări de carte, acțiuni caritabile, strângere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer („Lumea lui Ianis”), pentru copiii bolnavi de autism („S.O.S. Autism”), la „Ziua Culturii - 15 Ianuarie” (spectacol dedicat Poetului Nepereche), acțiuni desfășurate pe rând, la Oradea, Beiuș și Ștei.

El nu trăiește din muzică, el trăiește în muzică, și pentru muzică, implicat fiind în tot felul de acțivități care liniștesc sufletele, încântându-le (a participat anual, începând cu 2015, la evenimentul comemorativ dedicat victimelor de la Hiroshima, „Give peace a chance” - 6 august, inițiat de Florian Chelu Madeva, inventator al „Sonetului Bihorean” și al „Rock Filarmonica Oradea”), apărând cu compoziții proprii în volumul VI al antologiei „Sonet - antologie românească”, dar și în „Sonet din lirica poeților bihoreni”, partea a II-a, cu compoziții muzicale.

În 2017 a participat la „Acustic Live Festival” (Reghin), dar și la prima ediție a Festivalului Național de Folk (2017), iar în anii 2018, 2019, la același festival a susținut un recital solo, dar și împreună cu solistul și chitaristul Călin Pop (din binecunoscuta formație „Celelalte Cuvinte”) cu care de o vreme formează un duo acustic intitulat „Romantici pasageri” (bazat pe creații proprii, a cărui lansare a avut loc la 20 aprilie 2019, la Green Pub Oradea).

În 2020 îi apare un CD cu creații proprii, pe care l-a lansat la Habana Caffe Oradea (unde are participări frecvente, susținând seri de muzică folk, solo, sau cu diverși invitați din lumea muzicii folk).

A inițiat două spectacole de muzică folk (creații proprii, dar și piese cunoscute de la Cenaclul Flacăra), pe care le-a susținut prima dată la Ștei, și care a avut un impact foarte bun asupra publicului. În aceste spectacole, numite „Raul Silaghi și prietenii”, a implicat nume cu rezonanță în muzica folk și nu numai: Alexandrina Chelu, Mircea Budău Ioniță, Liliana Budău Ioniță (fost component al Cenaclului Flacăra), Florian Chelu Madeva, Traian Cosma (tot fost componenent al cenaclului păunescian, dar și al formației orădene Metropol), și nu în ultimul rând, Călin Pop (solistul și chitaristul formației „Celelalte Cuvinte”).

În 2018 a participat atât solo, cât și în duoul acustic menționat, la manifestări prilejuite de ziua urbei, la Ștei, Beiuș, Voivozi, Diosig.

În anii 2020 și 2021 a participat în formula „Romantici pasageri”, la Festivalul „Folk Maris”, de la Arad, și la Festivalul „Floare-de-colț” de la Sighetu Marmației, festival organizat de Ducu Bertzi (ediția 2020), iar în iulie 2023 au primit aplauze prelungi din partea publicului de la Festivalul Național de Folk de la Băile Felix, dar și la București, Sibiu, Arad (Folk Maris).

Și tot în 2023 a concertat și la Calafat unde a încântat auditoriul cu piesele sale.

În 2021 susține un recital în deschiderea concertului lui Mircea Baniciu, de la Bers Nova, Oradea.

În anul 2022 „am avut onoarea să mă regăsesc printre invitații Festivalului „Flower-power” de la Bulci, alături de Mircea Bodolan, Mircea Baniciu, Nicu Alifantis, Adrian Ivanițchi, formația „Sunt un frate tânăr”, și alții”, spune artistul.

Tot în această perioadă a colaborat la înregistrarea propriilor compoziții cu Rootz Music Studio al lui Marius Pop (component al formației „Celelalte Cuvinte”, și totodată chitaristul binecunoscutului cântăreț Smiley).

În 2022, a cântat cu Grupul Arhaic la Oradea, apoi a susținut un recital la 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, în comuna Voșlăbeni din județul Harghita.

Peste tot publicul rămâne fascinat de acuratețea și frumusețea cântului lui Raul Silaghi.

Vocea lui echilibrată, caldă și profundă în același timp te transpune într-o lume de bine și  căldură, creând o sinestezie de care e capabil doar un adevărat artist.

Raul Silaghi cântă cu toată ființa sa, se oferă cu tot preaplinul sufletului său, trăiește acolo în fața spectatorilor…

Pe canalul său de YouTube, creațiile sale adună vizitatori și vizualizări ale dornicilor de frumos.

Unul dintre videoclipurile sale (în care semnează atât muzica, cât și versurile) atrage atenția în mod vădit… „Tabloul”, în care vorbește în limbaj artistic despre lumea intrinsecă a eului său liric, muzical, de jertfă pe altarul iubirii.

Cu voce caldă, expresivă, cu ochi care zâmbesc vieții, Raul Silaghi desăvârșește o lume imensă de frumos, de trăiri de viață, alegând simbolurile coloristice (albastrul - creația divină, galben - lumina din om, verde - viața, trăirea, tinerețea, roșu și negru - pasiunea și eleganța, dar și provocarea și misterul), dar și pe ale păsărilor (zborul, înălțarea), ale florilor (frumusețea și gingășia iubirii), al soarelui (unicitatea, căldura, lumina iubirii) pentru a zugrăvi o lume imensă de albastru ceresc.

Toate acestea „dansează”… „pe pânza clară / Tabloul tău, în visul meu / E plin de pașii tăi mereu / Eu îmi spun nu, el zice da, / Căci muzica e viața ta, / E un tablou fără nume, / Cu zâmbet ascuns…”

Mesajul poetic e evident, e plin de metafore ale inimii îndrăgostite, iar dansul, muzica, lirismul și culoarea sunt eminamente pașii iubirii.

În acest moment (14 septembrie 2023), piesa „Iubiri regăsite” - o compoziția proprie - trebuie să părăsească aceluiași studio de înregistrări, Rootz Music.

Se poate lesne observa că „muzica e viața”… ta, Raul Silaghi, și e bine să fii veșnic trăitor în unica lumină a sufletului său… muzica, versul, căldura, viața însăși, căci „iar dacă iubire n-am, nimic nu sunt” (Sfântul Apostol Pavel)…

Iar sfatul meu e unul singur, acela din poezia mea „Luminează, Poetule !”: „Luminează, Poetule, / Căci ție ți-a dat Creatorul lumină / Ruptă din Sine… / Ca tu să faci bine/ Cu necuprinsa și nestinsa Lumină!, parafrazând puțin... Luminează, Artistule, Luminează, Raul Silaghi!

Prof. (Drd.) Petronela APOPEI