Joi, 11 aprilie, în cadrul Cenaclului Barbui Ștefănescu Delavrancea (la Baroul Avocaților Bihor) a avut loc lansarea primului volum de proză semnat de Alexandru Sfârlea. Strol, așa cum au explicat invitații, este o carte-confesiune, apărută la ,,la momentul potrivit" care ne dezvăluie noi fațete ale omului și ale scriitorului Alexandru Sfârlea.

Membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj, Alexandru Sfârlea s-a impus în peisajul literar grație poemelor sale, autointitulate sfârlezii, poeme care au văzut lumina tiparului grupate în 15 volume de versuri. La care se adaugă un volum de eseuri, dar și reportaje și articole pe care Alexandru Sfârlea le-a semnat pe parcusul carierei de jurnalist și nu numai. Iată că anul 2019 vine cu o surpriză literară: primul roman al scriitorului, o confesiune care va suscita, fără îndoială, interesul cititorilor. Romanul Strol, apărut la Editura Aureo, a fost lansat joi, 11 aprilie, prezentările fiind realizate de dramaturgul și avocatul Pașcu Balaci, scriitorul Ioan Moldovan, director al Revistei Familia, și conf. univ. dr. Dan H. Popescu.

,,Alexandru Sfârlea se înscrie în categoria scriitorilor care s-au sacrificat pentru cultură", a spus Pașcu Balaci, amintind inclusiv de perioada socialismului, când poetul scria poezii pe care le putea publica, și poezii pe care nu le putea publica. Dar continua să le scrie. "Strol este bildungsroman, așa cum însuși autorul spune. Un roman al devenirii. Deși, din punctul meu de vedere, acest volum poate fi privit acest ca o confesiune foarte bine scrisă. Ce este esențial de reținut despre această carte este că, după ce te apuci de citit, nu o mai lași din mână", a spus Pașcu Balaci.  O opinie întărită și de scriitorul Ioan Moldovan. ”La această vârstă de creație și de viață, Alexandru Sfârlea are atâta experință încât își permite să fie liber în creație și în construcție. Strol este o confesiune care poate fi privită ca un roman postmodern. De altfel, toate scrierile lui Alexandru Sfârlea sunt o confesiune. Sfârlea este un scriitor cu inima deschisă care își ia existența ca textul însuși al devenirii”, a explicat directorul Revistei Familia.

”Jurnalist, scriitor, călător, Alexandru Sfârlea are o biografie care poate să genereze interes literar, dacă este bine scrisă, ceea ce s-a și întâmplat. Această carte a apărut la timp, a apărut la momentul potrivit pentru ca Alexandru Sfârlea să fie cunoscut mai bine, mai în detaliu. Vom avea o altă relație de cultură cu el și asta este suficient pentru a constitui un eveniment. Această lansare este un eveniment nu doar în viața lui Alexandru Sfârlea, ci și în viața comunității noastre”, a mai spus Ioan Moldovan. Numele romanului este derivat de la numele personajului principal, Strolea, un alterego al autorului care-și transformă, pe parcusul celor 300 de pagini, memoriile, așa cum au fost ele scrise în diverse etape ale vieții, în literatură.

”Nu consider acest volum un roman, ci o carte de memorii deghizată în roman”, a subliniat și conf. univ. dr. Dan H. Popescu. ”Ideea este ca aceste memorii să se constituie în fapte de literatură. Erau episoade pe care le știam, altele pe care le recunoșteam din poeme sale. Am vrut să văd cum le reconstruiește. Am vrut ca Alexandru Sfârlea să mă mintă frumos. Nu întâmplat la primele rânduri, dar s-a întâmplat pe parcurs”, a mărturisit conferențiarul.