Parte a marii familii fondatoare a şcolii de artă naivă de la Brusturi, pictoriţa ce expune în luna iulie în spaţiul neconvenţional din Turnul Primăriei are un background artistic şi expoziţional de invidiat. Cu un arsenal tematic şi tehnic uluitor, însuşit încă de la 20 de ani, Rodica Nicodin adaugă armonii mai calde, mai feminine, la orizontul tematic al maestrului de la care a învăţat totul în arta naivă. 

Născută în 26 iulie la Brusturi, noră a celebrului Ion Niţă Nicodin, fondatorul şcolii de pictură naivă de la Brusturi, considerat de majoritatea criticilor cel mai de seamă pictor naiv din România, şi fiica pictorului naiv Petru Mihuţ, Rodica începe să picteze în 1972. Toate secretele picturii naive le-a învăţat de la socrul ei, dar a reuşit să introducă în arta naivă un teritoriu mai intim şi o feminitate rustică de-a dreptul cuceritoare. „Poate că aveam talent, posibil moştenit, dar la fel de probabil nu mi l-aş fi descoperit niciodată fără ajutorul socrului meu, regretatul Ion Niţă Nicodin, care a avut încredere în mine şi mi-a arătat toate lucrurile legate de culori”, spune artista.

Pânzele ei sunt inspirate din tradiţiile moţilor, din lumea micului sat aflat la graniţa a două judeţe. „Înainte, când eram mai tânără, pictam mai ales seara târziu, căci am avut o viaţă grea, cu multă muncă. Urcam dealul şi de câte trei-patru ori pe zi, la animale, lucram şi la câmp, coseam, ţeseam, dar câte şi mai câte făceam. Seara, când intram în casă, aş fi vrut doar să mă odihnesc, dar pictam, pictam aproape zilnic”, mai spune Rodica Nicodin, care şi astăzi pictează zilnic. Artista are numeroase expoziţii colective şi personale în ţară (Bucureşti, Constanţa, Arad, Botoşani, Brad, Cluj, Piteşti, Timişoara etc.) şi străinătate (India, Franţa, Ungaria, Iogoslavia, Statele Unite, Elveţia, Maroc, Germania, Canada etc.). De-a lungul carierei, a fost distinsă cu numeroase premii şi este bine reprezentată în colecţii publice şi particulare din întreaga lume.

„Rodica Nicodin este o adevărată poetă a culorilor: ierni de un alb imaculat, atmosfera livezilor în vremea culesului, peisaje liniştite şi case neaoş ţărăneşti, satul întreg într-o aglomerare bucolică de detalii, toate valorifică, într-un stil autentic, vechile meşteşuguri ale culorii în aceste locuri”, transmit organizatorii.

Expoziţia „Poezia culorilor”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Oradea Heritage, va avea vernisajul joi, 11 iulie, ora 16.00, în Turnul Primăriei Oradea. Expoziţia este cu vânzare şi va sta pe simeze până în 30 iulie. În august va mai fi organizată o expoziţie de artă naivă la Sinagoga Neologă din Piaţa Independenţei, toate aceste manifestări culminând cu ediţia a VI-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, TVR Iaşi, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.