Marţi, 28 ianuarie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, se va juca Dineu cu proşti, o producţie a Teatrului Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, care are în distribuţie nume ca Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele, Medeea Marinescu sau Alexandru Bindea.

 

Dineu cu proşti, de Francis Veber, este o piesă veşnic actuală. În primul rand, prin calitatea scriiturii şi mai apoi datorită transparenţei acţiunii, uşor de adaptat în orice societate posibilă. Ceea ce creează deliciul acestei piese este confruntarea între cinismul declarat, susţinut de suficienţa celor care cred că reprezintă miezul societăţii şi oamenii simpli, retraşi, inteligenţi, dar timizi, potenţial creatori, care se trezesc faţă-n faţă cu situaţii limită.

„Putem şi râde la acest Dineu…, dar şi ascundem un plâns discret atunci când ne dăm seama că superioritatea morală, în lumea noastră, e asigurată de oamenii curaţi, cinstiţi, simpli şi generoşi. Râsul declanşat şi ironia bufă reprezintă aspectele tonice ale acestei confruntări. Râdem cu poftă şi ne bucurăm că dreptatea are ultimul cuvânt. Prostul piesei, care stârneşte hohote de râs în final, se dovedeşte a fi chiar acela ce se crede superior şi de nezdruncinat”, se arată în descrierea spectacolului.  „Putem spune că e vorba de o comedie amară, dar, în același timp, sunt convins că plecăm acasă marcaţi de un binecuvântat catharsis comic. Concluzia piesei ne descreţeşte fruntea şi ne permite să-l îmbrăţişăm pe cel naiv şi sărac, adică pe Francois Pignon. Celelalte personaje sunt, fiecare, reprezentante ale lumii de azi în toate dimensiunile ei, toate însă complet supuse conflictului principal şi tensiunilor create între cei doi eroi – Pierre Brochant şi Francois Pignon”, mai transmit organizatorii. Spectacolul este regizat de Ion Caramitru. Din distribuţie fac parte actorii: Horaţiu Mălăele, Alexandru Bindea, Ion Caramitru, Medeea Marinescu, Teodora Mareş, Dorin Andone, Alexandru Georgescu.

Spectacolul se va juca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor marţi, 28 ianuarie, de la ora 19.00. Biletele au fost puse în vânzare pe startickets.ro şi la sediul CCSO.