Point Cultural Hub a organizat în luna februarie o micro-stagiune de teatru independent care le-a dat ocazia bucureştenilor să vizioneze, alături de producţiile proprii, cele mai apreciate producţii independente din zona Transilvaniei. Oradea a fost prezentă în această stagiune cu spectacolul Poveste din Transilvania al Studio Act.

Regizorul Andrei Măjeri, curatorul micro-stagiunii, a cerut referinţe critice despre cele mai recente producţii din zona Ardealului. Printre spectacolele alese s-au aflat:  Plex, Baia Mare, cu Andrei Stan și Andrei Dinu, Bun de export, de Alex Tocilescu, regia Catinca Drăgănescu, All Over Your Face, regia Botond Nagy, produs de Reactor Cluj, Neverland, regia Leta Popescu, Teatrul 3G Târgu Mureş și Poveste din Transilvania, de George Ștefan, regia Andi Gherghe, produs de Studio Act Oradea.

„Am fost contactaţi încă din luna noiembrie pentru a participa la acest proiect al Point Cultural Hub, finanţat de Primăria Capitalei şi am acceptat invitaţia cu bucurie”, a spus actorul Eugen Neag, unul dintre fondatorii Studio Act Oradea. „Am rămas plăcut impresionaţi de organizarea micro-stagiunii şi de promovarea spectacolelor. Poveste din Transilvania s-a jucat cu sala plină, publicul a fost foarte receptiv şi spectacolul a fost bine primit şi de criticii prezenţi la reprezentaţia noastră”, a mai spus actorul.

La doar 48 de ore de la susţinerea reprezentaţiei, Cristina Rusiecki nota pentru b-critic.ro: „Timp de douăzeci și opt de ani m-am tot întrebat de ce nu se nasc spectacole cu adevărat relevante despre ororile din comunism. Că doar epoca a furnizat atâta substanță dramatică! (…)După douăzeci și opt de ani, în sfârșit, un spectacol (Poveste din Transilvania, producție a Centrului Multimedia Studio Act, Oradea) vorbește despre aceste realități pe care se grefează și tensiunile dintre maghiari și români (…)Mai mult, spectacolul abordează momentul martie ’90, cu atrocitățile dintre cele două tabere, bine orchestrate, astfel încât să justifice înființarea SRI (…) Povestea are mai mult dramatism și mai multă relevanță decât oricare dintre spectacolele românești despre comunism și pentru că textul lui George Ștefan este excelent structurat, logic și cronologic (…) Adevărul politic și realitățile umane sunt îmbrăcate într-o poveste realistă, absolut credibilă, absolut verosimilă, și pe deasupra bine interpretată, care se întinde pe trei generații”.

Poveste din Transilvania a avut premiera în august 2017 şi s-a bucurat de aprecierea orădenilor care au „spus” sold-out la fiecare reprezentaţie. Este primul spectacol independent care reuneşte în distribuţia sa actori români şi maghiari ai teatrelor Regina Maria şi Szigligeti, iar „ieşirea” inaugurală din Capitală va fi urmată de o serie de deplasări în ţară, inclusiv în regim festivalier.