Melomanii sunt invitați mâine, 11 aprilie, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu-Bartók”, la un concert simfonic deosebit, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii orădene.

 

Din program vor face parte două lucrări semnate de iluștri reprezentanți ai literaturii muzicale ruse: Concert nr. 4 pentru pian şi orchestră în sol minor, op. 40, de S. Rahmaninov, și Simfonia a VI-a în si minor, op. 74, de P. I. Ceaikovski.

Solistul invitat, Răzvan Dragnea, este unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi pianişti ai vieţii muzicale din România şi nu numai. A fost invitat ca solist atât la cele două orchestre de prim rang din Bucureşti - Filarmonica George Enescu şi Orchestra Radio -  precum şi la majoritatea filarmonicilor din ţară, pe de altă parte a realizat concerte pe trei continente, în mai multe ţări din Europa, Asia şi în Africa de Sud. Şi-a obţinut diploma de licență la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, continuând tot aici studiile de masterat şi doctorat, paralel participând și la cursuri de măiestrie în Germania (Stuttgart, München şi Berlin). Repertoriul său cuprinde majoritatea capodoperelor literaturii pianistice.

Conducerea muzicală a concertului aparţine maestrului Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii orădene.

Pentru muzicianul Romeo Rîmbu, arta dirijorală a constituit o preocupare constantă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei „Ottorino Respighi” din Roma. În perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea, iar în 1995 a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Academia din Pescara. De asemenea, un an mai târziu, Romeo Rîmbu a fost invitat la un curs de perfecţionare la Budapesta, de către Maestrul Erich Bergel.

Dirijând peste 1000 de concerte în Europa, S.U.A., Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice (Orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române, Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, L’Orchestre du Conservatoire de Rennes, The New York University’s Contemporary Music Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Moldovei, Korean Symphony Orchestra, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester), Romeo Rîmbu a susţinut concerte în săli prestigioase ale lumii: Seoul Arts Center, Musikverein din Viena, Hercules-Saal din Munchen, Teatrul Manzoni şi Opera din Roma, Teatrul Aariaga din Bilbao.

Totodată, a fost membrul unor comisii de jurizare ale concursurilor internaţionale de la Mazara del Vallo, Marsala, Erice şi Tokyo, alături de personalităţi precum Agostino Orizio sau Aldo Ciccolini.

Punând în valoare creaţia compozitorilor ce au activat la Oradea (Johann Michael Haydn, Wenzel Pichl şi Karl Ditters von Dittersdorf), dirijorul Romeo Rîmbu a realizat 5 CD-uri editate de Casa de discuri Olympia din Londra - imprimări cotate cu cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă. De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu Filarmonica din Târgu-Mureş şapte CD-uri la Casele de discuri Inedita și Agora.

Dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea, Romeo Rîmbu deţine şi funcţia de profesor al Facultății de Muzică din cadrul Universității Oradea. Totodată, deţine statutul de membru fondator, director artistic şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane, cu sediul la Bistriţa, colectiv format prin selectarea celor mai valoroşi artişti instrumentişti ardeleni. Este Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.