Una dintre cele mai cunoscute lucrări din întreaga literatură muzicală va deschide concertul vocal-simfonic din această seară, de la Filarmonică.

Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene, prezentat, într-o conferință de presă, programul și invitații concertului vocal-simfonic ce va avea loc astăzi, 13 februarie, de la ora 19.00, în sala „Enescu-Bartók”.

„În deschidere, veţi putea asculta Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35, de Piotr Ilici Ceaikovski. Bucurându-se de o deosebită popularitate, concertul este una din cele mai cunoscute lucrări din întreaga literatură muzicală, o indiscutabilă capodoperă şi reprezintă, în acelaşi timp, o adevărată piatră de încercare pentru toți soliștii violoniști. Compoziţia îmbină, în mod ingenios şi fermecător, virtuozitatea concertelor romantice cu o profundă melancolie rusească”, a anunțat Kurucz Tibor, ieri, în deschiderea conferinței de presă. 

Garanţia unei interpretări de clasă va fi asigurată de violonistul Artur Kaganovskiy, care și-a realizat studiile de masterat la The Juilliard School din New York. Printre profesorii săi se numără: Masao Kawasaki, Lewis Kaplan, Grigory Kalinovsky, Pinchas Zukerman, Zachar Bron şi Joseph Silverstein. Deține numeroase premii și burse bine meritate: bursele Fritz Kreisler, H. Gilbert şi Joseph Fuchs; locul I la Concursul Internaţional de Vioară Waldo Mayo. A debutat la Auditoriul Isaac Stern de la Carnegie Hall în 2007 cu orchestrele New York Philharmonic şi Metropolitan Opera Orchestra, sub conducerea lui David Gilbert. Artur Kaganovskiy şi soţia lui, Szilveszter Kaganovskiy Eszter, sunt membri fondatori ai formațiilor Neos String Quartet și Forte Duo. Artur Kaganovskiy cântă pe o vioară Guarnieri, care a aparținut celebrului violonist Jascha Heifetz și care, timp de 15 ani, a fost expusă la Muzeul Metropolitan din New York.

„Colaborarea cu maestrul Kulcsar este o premieră. Cu orchestra colaborez, însă, de mai mult timp. Mă consider o persoană norocoasă, pentru că am șansa să cânt din nou în fața publicului dvs.”, a spus violonistul Artur Kaganovskiy. Artistul a pregătit acest concert în aproximativ trei săptămâni, după ce violonistul Nicolas Koeckert nu a mai putut veni la Oradea.

În cea de-a doua parte a concertului vor fi prezentate coruri din opere de Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Georges Bizet, Giacomo Puccini, Ruggero Leoncavallo și Alexander Borodin. Participă, şi cu această ocazie, Corul Filarmonicii, în pregătirea muzicală a dirijorului Lászlóffy Zsolt.

Dirijorul invitat, Kulcsár Szabolcs, este un adevărat specialist al muzicii de operă. Tânărul artist, dirijor al Operei Maghiare din Cluj, a obţinut, cu câţiva ani în urmă, premiul III la Concursul „Kálmán Imre” din Budapesta, o importantă distincţie în domeniul operetei. Abordează un vast repertoriu simfonic, vocal-simfonic, de operă și operetă. A dirijat orchestrele filarmonicilor din Arad, Târgu Mureș și Oradea, colaborând cu soliști de renume, precum: Szabadi Vilmos, Gabriel Croitoru, Amirás Gábor ș.a.

În stagiunea 2007/2008, în colaborare cu Trupa „Szigligeti” a Teatrului de Stat Oradea și cu Filarmonica de Stat Oradea, a realizat o serie de spectacole cu opereta „Sylvia”, de Kálmán Imre, și, ulterior, în 2012/2013, cu muscialul „My Fair Lady”, de Frederick Loewe.

„De obicei, corurile din opere celebre se constituie într-un concert de sine stătător. Aşa încât am încercat ca din acest program să fac un cadru, astfel încât dacă începem cu Ceaikovski, să terminăm cu Borodin. Mie îmi plac muzicile sălbatice. Am mai lucrat cu Corul Filarmonicii din Oradea şi mă bucur că am putut să revin aici cu acest program”, a precizat dirijorul.