La data de 14 ianuarie, cu prilejul împlinirii a 174 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, la „Biserica Albastră” de la Parohia Oradea-Vii, după otpustul Sfintei Liturghii, s-a oficiat parastasul de pomenire pentru sufletul celui mai iubit copist, sufleur, jurnalist, diplomat, bibliotecar, profesor, revizor școlar, traducător, cronicar de teatru și cel mai romantic dintre romantici, poetul Mihai Eminescu.

Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei Mari. Cu o zi înainte, sâmbătă seara, la slujba Vecerniei, s-a pregătit masa de pomenire în fața Sfântului Altar, pe care s-a așezat portretul lui Mihai Eminescu, împodobit cu tricolorul românesc, precum și cu toate cele rânduite după tradiția ortodoxă, al cărui fiu a fost de la nașterea sa, la Botoșani, în 1850, și până la plecarea, în 1889, între sfinții și stelele cerului albastru pe care le-a iubit și l-a inspirat.

La slujba de pomenire au participat slujitorii Sfântului Altar, protoiereu Gheorghe Nemeș, pr. Viorel Samașca-Nemeș, pr. Adrian Popovici și pr. George S. Nemeș, înconjurați de un mare număr de credincioși, tineri și vârstnici. Au mai participat, în calitate de invitați, col. dr. Constantin Moșincat, col. Dan Poenaru și prof. univ. dr. Cornel T. Durgheu.

Alături de preoții slujitori, invitații amintiți au înnobilat momentul omagieri marelui poet cu cele mai frumoase cuvinte și poezii din creația marelui poet nemuritor.

Cu acest prilej, s-a oferit credincioșilor mai multe volume de cărți închinate lui Eminescu: „File Rupte din Revista Cetatea Cavalerilor(2020-2023)”, ediție îngrijită de col. dr. Constantin Moșincat, prefața de prof. univ. dr. Paul Magheru și cartea „Eminescu Iosif  Vulcan și familia”, autor Mircea Popa, prefață de Pașcu Balaci. Copiii au primit insigne cu Mihai Eminescu.

Credincioșii prezenți au primit spre pomenire o felie de cozonac și un pahar cu vin, spre veșnică recunoștință pentru acel ce a numit Biserica Ortodoxă „Mama Neamului nostru românesc”. Toată suflarea prezentă a cântat apoi „Veșnica lui pomenire!”, acompaniați de glasul sfânt al clopotelor străbune.

Mândria noastră ca orădeni și bihoreni este aceea de a fi recunoscători pentru poetul Eminescu, care, la frageda vârstă de 16 ani, a debutat la Revista Familia a frumosului oraș de pe valea Crișului Repede. Alături de personalitățile bisericești, culturale și filantropice, păstrate și expuse la Muzeul eclezial „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de la Parohia Oradea-Vii, se găsește și portretul marelui poet Mihai Eminescu, pe care stă scris cu litere de aur: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, la Trecutu-ți mare, mare viitor”...

Pr. Prot. Gheorghe Nemeș