Asociaţia Culturală Teatrul de Copii anunţă închiderea proiectului Lecturi Şcolare Integrate în Teatrul de Animaţie, proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, al cărui rezultat a fost lectura performativă Moromeţii, coordonată de regizorul Gavriil Pinte.

Deşi pandemia a adus întârzieri neprevăzute în calendarul iniţial al desfăşurării proiectului, începerea sezonului estival şi ieşirea din starea de urgenţă a însemnat reluarea proiectului care a presupus: realizarea dramatizării după romanul lui Marin Preda, de către studenţi, realizarea unei lecturi performative în interpretarea actorilor Teatrului Regina Maria-Trupa Arcadia, realizarea unui workshop, coordonat de actriţa Nora Tiu, la care au participat adolescenţi din cadrul Centrului de Plasament Tinca, realizarea unui material video cu rezultatele workshopului şi proiectarea acestuia în deschiderea spectacolului dar şi realizarea unor sesiuni de Q&A, cu profesori şi elevi, pe teme care se regăsesc în roman. Cea mai importantă componentă a proiectului a fost prezentarea lecturii performative elevilor din medii defavorizate cultural: elevii din mediul rural din Bihor, elevii din Carei, din Zalău şi elevii români din Gyula, Ungaria. Turneul Moromeţii s-a desfăşurat în perioada 9-14 septembrie şi s-a bucurat de aprecierea publicului ţintă. Peste 50 de spectatori (numărul de locuri fiind limitat din pricina procedurilor de distanţare şi a amplasării în aer liber în condiţii de maximă siguranţă), au fost prezenţi la spectacole, în Marghita, Peştiş, Vadu Crişului, Carei, Zalău şi Gyula. Un public entuziast, atent şi călduros, mulţumiri din partea profesorilor şi gazdelor, au fost bucuria cu care echipa s-a întors acasă, la Oradea, de fiecare dată. Spectacolele s-au jucat gratuit, intrarea a fost posibilă pe bază de rezervare, iar elevii şi profesorii au primit, tot gratuit, broşuri cu dramatizarea şi DVD-uri cu spectacolul.
Partenerii proiectului au fost: Teatrul Regina Maria Oradea, Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţie a Copilului Bihor şi Universitatea Oradea, alături de: Casa de Cultură Marghita, Asociația Orion-Choose to be a Star, Asociația Pro Teatru Zalău, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Centrul Cultural Carei, Liceul Nicoale Bălcescu din Gyula.
Echipa artistică a proiectului a fost compusă din: regizorul Gavriil Pinte, actorii Florian Silaghi, Zentania Lupșe, Giorgiana Coman, Calița Nantu, Igor Lungu, David Constantinescu. Dramatizarea a fost realizată de: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur, Nicoale Vușcan. Muzica a fost semnată de Ovidiu Iloc, iar acompaniamentul live a fost susţinut de instrumentiștii Radu Herțe și Ionuț Chiș, pregătiţi de Andrada Ciupeiu.  Scenografia și grafica au fost realizate de Mădălina Baciu și Răzvan Chendrean.