Spectacolul, în regia lui Gavriil Pinte, a debutat cu proiecția unui moment artistic realizat de 14 tineri, beneficiari ai Centrului de Plasament Tinca din cadrul DGASPC Bihor.

Premiera „Moromeții”, în regia lui Gavriil Pinte, a avut loc joi, 30 iulie și vineri, 31 iulie, de la ora 20.00, în șanțul Cetății Oradea, din distribuție făcând parte actorii Zentania Lupșe, Florian Silaghi, Calița Nantu, Giorgiana Coman, David Constantinescu și Igor Lungu.

Scenografia și grafica sunt semnate de Mădălina Baciu și Răzvan Chendrean; muzica originală: Ovidiu Iloc; instrumentiști: Radu Herțe și Ionuț Chiș; pregătire muzicală: Andrada Ciupeiu.

Dramatizarea a fost realizată de studenți ai Universității din Oradea: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur și Nicolae Vușcan.

Spectacolul a debutat cu proiecția unui moment artistic realizat de 14 adolescenți, beneficiari ai Centrului de Plasament Tinca, din cadrul DGASPC Bihor, tineri care au lucrat alături de actrița Nora Tiu, cadru universitar.

La premiera de joi, 30 iulie, au fost prezenți elevi ai Liceului Don Orione și C.N. Iosif Vulcan Oradea, iar la premiera din 31 iulie, au participat elevi de liceu, beneficiari ai DGASPC Bihor din: Centrul de Plasament Tinca, Centrul de Plasament Oradea, Centrul de Plasament Oradea 2 și Fundația Mereu Aproape. Ambele reprezentații au fost gratuite. La finalul spectacolului au fost programate discuții pe tema romanului „Moromeții”, cu profesoara de limba și literatura română Ioana Rittinger, de la Liceul Don Orione Oradea.

În perioada 1-15 septembrie, „Moromeții” se va juca gratuit pentru elevii de liceu din Peștiș, Tinca, Marghita (Bihor), Carei (Satu Mare), Zalău (Sălaj) și Gyula (Ungaria). Toate reprezentațiile vor fi oferite gratuit elevilor și vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa profesori de limba și literatura română. La finalul fiecărei sesiuni de discuții, vor fi diseminate produsele proiectului: broșuri cu dramatizarea romanului „Moromeții”, tipărite la Editura Universității din Oradea și DVD-uri cu secvențe din spectacol. Acestea vor fi împărțite profesorilor prezenți, cu scopul de a le oferi un suport didactic informal, care poate fi folosit la catedră.

Ideea acestui spectacol-lectură a venit ca o continuare a unei idei mai vechi a actorului Şerban Borda, pe care Asociația Culturală Teatrul de Copii a pus-o în practică vara trecută, „Întoarce foaia”. Această idee s-a concretizat acum în proiectul gândit de Andreea Costea, proiect care a primit cofinanaţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional în cadrul sesiunii de finanțare I/2020 a proiectelor culturale, aria Educaţie prin Cultură.

Proiectul și-a propus să vină în sprijinul adolescenților defavorizați cultural, social și etnic, care se pregătesc pentru susținerea examenelor de Bacalaureat, prin realizarea unei lecturi perfomative după romanul „Moromeții”, de Marin Preda, utilizând mijloace artistice inovatoare: limbajul teatrului de animație, multimedia, muzică live, workshop dedicat și sesiuni de Q&A.

Proiectul „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație” se adresează adolescenților din mediul rural din județele Bihor, Satu Mare și Sălaj, minorilor instituționalizați din centrele de plasament din Bihor și elevilor români din Gyula, Ungaria.

Partenerii Asociației Culturale Teatrul de Copii sunt Teatrul Regina Maria, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Universitatea din Oradea, Casa de Cultură Marghita, Primăria Orașului Aleșd, Primăria Comunei Tinca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul Cultural Carei și Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula.