În prezența a numeroși universitari, studenți și iubitori de cultură din Oradea, Florin Ardelean și-a lansat, miercuri, 11 decembrie, cartea „Istoria presei culturale din Oradea”,  eveniment desfășurat la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”.

 

O casă istorică a unui mare om de cultură a găzduit, miercuri seara, lansarea unei cărți născută chiar în interiorul ei. O istorie rescrisă prin ochi de profesor, prezentarea unei prietenii adânci cu cultura, rodul acestei prietenii fiind o cunoaștere vastă asupra unor evenimente marcante din presa culturală orădeană. „A vorbi despre Florin Ardelean și despre o carte recentă a sa devine o chestiune facilă, pentru că toată lumea îl cunoaște pe Florin Ardelean, iar cel ce vorbește nu are de făcut decât niște gesturi de ceremonie. Cartea pe care o lansează azi reunește cercetări ale lui Florin Ardelean pe unul sau altul dintre aspectele acestui domeniu al presei culturale”, a declarat Ioan Moldovan, directorul revistei Familia. Volumul, recent scos de sub tipar, conține trei secțiuni. Prima este compusă din zece studii dedicate lui Iosif Vulcan. „Iosif Vulcan este pe nedrept redus la statutul de naș literar al lui Mihai Eminescu, fiind un unghi de abordare reducționist. De ce m-a enervat puțin această sintagmă de „Iosif Vulcan, nașul lui Eminescu”? Pentru că mergeam cu nașul la Cluj. Mai multe studii prezente între copertele acestei cărți au drept scop reevaluarea acestuia până la a pretinde, pe deplin temei, că Iosif Vulcan este cel mai important editor de gazete culturale din întreaga perioada modernă a României, dar mai mult decât atât, Iosif Vulcan a fost un om cu o deschidere culturală remarcabilă”, a declarat autorul cărții. Volumul mai oferă alte patru studii cu privire la alte reviste și oameni de cultură orădeni, dar și două texte, în Addenda: „Vieți paralele: Vasile Mangra și Vasile Lucaciu” și „Evreii din Oradea și parabola măslinelor zdrobite”. „Domnul Ardelean are această detașare, aș zice, față de evenimente și de texte. El nu vine să îți impună un anumit punct de vedere. Îți expune toate lucrurile pentru ca cititorul, eventual, să extragă de aici sensurile care trebuie”, au fost cuvintele lui Ioan F. Pop, muzeograf la Muzeul „Iosif Vulcan”.

Cartea poate fi achiziţionată de pe site-ul editurii Eikon, iar de săptămâna viitoare, şi de la librăria Humanitas, preţul este de 25 de lei.

Rareș CERNEA (jurnalism, anul II)