Expoziția „Din Bihor la New York: Veșminte din creația designerului Dorin Negrău, în dialog cu costume din colecția Muzeului Țării Crișurilor”, prezentată publicului orădean în perioada 4 iulie-30 august a fost itinerată la Muzeul Satului Bănățean - Timișoara, unde a fost vernisată în prezența unui public numeros.

Expoziția cuprinde costume tradiționale din patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor, precum și veșminte din creația lui Dorin Negrău, aflate într-un „dialog” din care se evidențiază elementele comune ale hainelor urbane create de designer și costumele tradiționale provenind din zona Tinca, unde a copilărit Dorin Negrău, din subzona tradițională Roșia-Pietroasa, dar și din sate conservatoare de pe Crișul Repede.

Organizatorul principal al expoziției este Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă – Husasău de Tinca, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”, Muzeul Național al Țăranului Român – București și Muzeul Satului Bănățean – Timișoara.

„Dorin Negrău este singurul designer român inclus în cadrul elitistului eveniment de modă New York Fashion Week. Stilul său valorifică elemente din portul tradițional românesc, aducându-le în actualitate prin folosirea noilor tehnologii de afișare textilă a semnelor-simbol, dar și a tehnicilor tradiționale realizate în colaborare cu diverși meșteri locali. Astfel, Dorin Negrău reușește să potențeze veșmântul contemporan, transformându-l într-un reper cultural identitar, tributar spațiului generator”, anunță reprezentanții Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

Potrivit acestora, proiectul propus de artistul vizual Dorin Negrău își are resursele în însăși ciclurile vieții. „Este cunoscut încă din Antichitate că țesutul este asociat creării Universului, iar țesătorul este asociat demiurgului. Țesutul înseamnă creație, iar suveica-instrumentul care o desăvârșește, împrumută din sacralitatea acesteia. Firul, războiul de țesut, fusul și furca nu sunt altceva decât metafore ale sorții. Ele vorbesc despre urzeala lumii, despre firele destinului, despre țesătoarele sacre, care închid și deschid la nesfârșit ciclurile din viața omului, ale anotimpurilor și ale cosmosului”, mai transmit organizatorii.

Amintirile copilăriei petrecute cu bunica maternă vara, printre firele de cânepă, la topit, în vale, și, apoi, la melițat, iar iarna, printre tălpile războiului de țesut, cu socala în brațe, nu au fost înlocuite sau șterse de succesul de la cea mai râvnită săptămână a modei. Dimpotrivă, această reușită l-a motivat pe cunoscutul designer să promoveze în veșmântul contemporan internațional motivele tradiționale românești, din satul său natal, zona Crișului Negru. Pentru noile generații, a realizat o serie de bluze urbane cu motivele populare bihorene, cusute pe costumul popular realizat de însăși bunica sa.

La muzeul timișorean expoziția va rămâne până în 22 octombrie 2023, iar în mai, anul viitor, va ajunge și la muzeul partener din Capitală.