Joi seara, la Filarmonica orădeană - „Vibrații ale Timpului”
Piotr Ilici Ceaikovski, Dmitri Șostakovici și Serghei Rahmaninov sunt trei dintre cei mai reprezentativi compozitori ruși.
Programul concertului „Vibrații ale Timpului”, care va avea loc joi, 24 aprilie, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu – Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea, este alcătuit din lucrări compuse de cei trei compozitori enumerați mai sus: „Poloneza” din opera „Evgheni Oneghin”, de Piotr Ilici Ceaikovski, „Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră”, de Dmitri Șostakovici și „Dansurile simfonice”, op. 45, de Serghei Rahmaninov. Timpul va vibra sub bagheta maestrului Vladimir Lungu, prin corzile viorii lui Franceso Ionașcu și prin sonoritățile întregii Orchestre a Filarmonicii de Stat Oradea.
Vladimir Lungu s-a născut la Chișinău și a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, absolvind secțiile de dirijat cor și dirijat orchestră. În perioada 2002-2007 Vladimir Lungu şi-a desfaşurat activitatea la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, iar din anul 2007 s-a stabilit în Turcia. Între anii 2007-2015 a fost dirijor și, începând cu 2009, director muzical a Operei de Stat din Mersin, între anii 2015-2019 a fost cadru didactic la Conservatorul „De Stat Dokuz Eylül”, iar din anul 2019 este dirijor la Opera de Stat din Izmir. În această perioadă a dirijat numeroase spectacole de operă și balet şi diverse concerte, atât din repertoriul clasic, cât și cel turcesc, inclusiv premiere naționale și mondiale. În 2015 a înregistrat lucrări ale compozitorului american Steven Lebetkin cu The City of Prague Philharmonic Orchestra.
Francesco Ionașcu s-a născut într-o familie de muzicieni la 21 decembrie 1991, la Veneția. A început studiul muzicii la vârsta de 4 ani, iar cel al viorii, la vârsta de 6 ani, la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. A absolvit „Royal College of Music” din Londra, cu distincția „First class”, la clasa profesorilor Natalia Lomeiko și Yuri Zhislin și cursurile de masterat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Nicușor Silaghi. În septembrie 2019 a obținut titlul de Doctor cu o lucrare care aprofunda creația violonistică a lui Șostakovici. Din același an a devenit profesor în cadrul Festivalului „SoNoRo”, concertând alături de mari artiști ai scenelor internaționale. Până la ora actuală, a susținut peste 130 de concerte în calitate de solist cu prestigioase orchestre din România și din străinătate.
Laureat a peste 25 de concursuri naționale și internaționale, Francesco Ionașu este în prezent lector universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.