Sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea va găzdui mâine, 17 octombrie, de la ora 19.00, un concert simfonic deosebit. La pupitrul dirijoral se va afla Alpaslan Ertüngealp, care s-a născut la Istanbul, unde a absolvit Școala Germană.

 Programul va debuta cu „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în Si bemol major”, op. 83, de Johannes Brahms. Garanţia unei interpretări de clasă a concertului pentru pian va fi asigurată de pianistul Alexei Nabioulin, considerat în Rusia drept unul dintre pianiştii reprezentativi ai momentului. Concertează cu regularitate în ţara sa şi în alte ţări precum Ucraina, Bulgaria, Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, Irlanda, SUA, Coreea, Japonia, Maroc. În activitatea artistică a pianistului sunt de remarcat colaborările active cu orchestrele National Symphony Orchestra - Irlanda, Irish Chamber Orchestra, Greenwich Symphony, Orchestre National de Lille, Czech Virtuosi de Brno, Sinfonica Warszawa, Orchestre Philarmonique - Monte-Carlo, Harmonia Nobile, Rusia Tânără, Orchestra Simfonică Naţională a Ucrainei, Orchestra Simfonică Academică de Stat „Svetlanov” etc., sub conducerea dirijorilor M. Pletnev, M. Gorenstein, A. Dmitriev, Jerzy Semkov, M. Diadiura, A. Anisimov, Csaba Péter, Gerhard Markson, S. Skripka, dar și participările la festivaluri de renume internațional, precum Iarna rusească din Moscova, Musical Olympus din Sankt Petersburg, La Roque d’Antheron, PianoPassion, Radio France Montpellier, Povoa de Varzim din Portugalia, Santander Festival din Spania, Notti nei giardini d’Europa, Virtuozy din Lviv, Festivalul Rahmaninov de la Harkiv. A realizat mai multe CD-uri: primul dintre ele cu programul concursului P. I. Ceaikovski (2002) la casa de discuri Triton, dar şi la companiile Audite şi Melodia. Începând cu 2012, Alexei Nabioulin este profesor în cadrul Conservatorului din Moscova.

În cea de-a doua parte a concertului va fi prezentată „Simfonia în re minor”, de César Franck, care face parte din lucrările compuse în ultima perioadă a vieţii compozitorului, fiind cea mai populară dintre acestea.

Dirijorul invitat, Alpaslan Ertüngealp, s-a născut la Istanbul, unde a absolvit Școala Germană. Și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, secția pian și dirijat-orchestră. Stabilit în Ungaria, este fondatorul și directorul artistic al Cursurilor Internaționale de Măiestrie în Dirijat de la Szolnok. Deține numeroase premii bine meritate, printre care: premiul III la Concursul „Ferencsik János” din Budapesta (1998), premiul III la Concursul „Serghei Prokofiev” din Saint Petersburg (1999) și premiul I la Concursul „Dimitri Mitropoulos” din Atena (2002). A fost asistentul dirijorului Claudio Abbado, din 2011, până la moartea acestuia, răstimp în care a avut ocazia să lucreze cu orchestre de prim rang, ca orchestra Festivalului de la Lucerna, Orchestra Filarmonicii din Berlin, La Scala, Orchestra din Maggio Musicale Fiorentino.