Teatrul Regina Maria îl sărbătorește sâmbătă, 10 aprilie, pe actorul Eugen Țugulea, care împlinește respectabila vârstă de 90 de ani, dintre care 66 i-a petrecut pe scenă, locul de unde încă se adresează publicului spicuind versuri din antologia lirică românească și universală.

Eugen Țugulea a jucat pe parcursul carierei sale de actor dramatic peste 140 de roluri, toate pe scena Teatrului din Oradea, la conducerea căruia s-a și aflat timp de aproape 14 ani, cu două mandate de director, între anii 1960-1968, 1972-1977. Ca actor a debutat imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, cu rolul Popescu în O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, în anul 1955, an în care s-a înființat secția română a Teatrului de Stat Oradea. Pentru activitatea sa dramatică și lirică a fost răsplătit în cadrul Galei Premiilor UNITER cu Premiul special pentru o viață dedicată teatrului și poeziei în anul 2016.

A fost profesor de actorie la Școala Populară de Artă din Oradea și profesor de expresivitatea vorbirii scenice la Secția de Actorie a Facultății de Muzică din Oradea, iar după 1990 a contribuit, cu dedicare și mândrie, la înființarea trupei de teatru școlar la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (Ungaria). Este și autorul unei cărți cu caracter autobiografic Unele mărturisiri (ale lui Chiț-Chiț-Roade-Tot) despre sine, despre alții și... altele.

Dintre rolurile cele mai importante, interpretate cu  implicare și corectitudine, atribute observate deseori și de critica de specialitate, amintim David Mărian din spectacolul Horia de Mihail Davidoglu, rolul principal în spectacolul Mihai Viteazul (de Octav Dessila), Mircea (Io, Mircea Voievod de Dan Tărchilă), Greenwald - un avocat versat, în Revolta de pe Caine (de Herman Wouk) și Un Ioviţă (Cartea lui Ioviţă de Paul Everac). Unul dintre rolurile considerate de referință este rolul Farfuridi (O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale).

Deși a ieșit de mulți ani la pensie, Eugen Țugulea susține încă recitaluri de poezie, reușind fie să trezească, fie să întrețină în rândul spectatorilor dragostea pentru universul liric creator de emoție și reverie.

Din păcate, din cauza restricțiilor, Teatrul Regina Maria nu îl poate sărbători pe Eugen Țugulea așa cum i se cuvine unui actor, pe scenă, în sală. În schimb, publicul se poate întâlni cu Eugen Ţugulea online, mai întâi joi, 8 aprilie, de la ora 18.30, cu un interviu la TVR Cluj, în cadrul emisiunii „Actual Regional”, unde se va vorbi despre artă, responsabilități și echilibru, urmând ca vineri, 9 aprilie, de la ora 20.00, pe pagina de Facebook a Teatrului Regina Maria să fie difuzat spectacolul Rapsodii, parodii, un buchet de poezii. Sâmbătă, 10 aprilie, de la ora 20.00, tot pe pagina de Facebook a Teatrului Regina va fi difuzat spectacolul Cu mâne zilele-ți adaogi, recital a cărui premieră a fost dedicată comemorării a 131 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu. Recitalul cuprinde cele mai importante poeme ale poetului nepereche, Luceafărul şi Scrisoarea III, alături de poeziile Odă în metrul antic şi Cu mâne zilele-ţi adaogi. Spectacolul a avut premiera online în data de 15 iunie 2020, iar durata acestuia este de o oră! Accesul la evenimente este gratuit.
Pentru mine, familia şi profesia sunt pe același plan. Le-am tratat cu aceeași dragoste şi răspundere. Am încercat să nu trișez cu niciuna dintre ele.

(Eugen Țugulea - UNITER)