Astăzi, 1 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala „Enescu-Bartók” a Filarmonicii orădene, va avea loc un concert vocal-simfonic deosebit. Evenimentul este dedicat Zilei tuturor Sfinţilor,  zi în care se pomenesc morţii, iar gândurile noastre se îndreaptă cu pioşenie către cei dragi care au trecut în eternitate.

 

Din programul serii vor face parte lucrările: „Serenada în Mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20”, de E. Elgar, Fantezia „Il giuramento” pentru corn, trompetă și orchestră, de S. Mercadante și „Recviemul”, de Wolfgang Amadeus Mozart.

Dirijorul invitat este Matei Pop. După studii de dirijat şi compoziţie la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, a urmat stagii de perfecţionare şi cursuri de măiestrie cu maeştri reputaţi ai dirijatului, între care Gianluigi Gelmetti, Peskó Zoltán, Eötvös Péter, Nagy Zsolt, Johannes Schlaefli. Lector universitar al Academiei de Muzică clujene, desfăşoară în paralel o susţinută activitate dirijorală, evoluând ca invitat la pupitrul filarmonicilor din Cluj, Iași, Bacău, Târgu Mureş, Craiova, Ploiești, Pitești, Arad, Oradea, Satu-Mare, Botoșani, Chişinău (Republica Moldova), al Orchestrei de Cameră a Radiodifuziunii din Bucureşti sau al Operei Maghiare din Cluj. Dintre soliștii români cu care a colaborat îi amintim pe Viniciu Moroianu, Daniel Goiți, Horia Mihail, Cristina Anghelescu, Gabriel Croitoru, Ioana Cristina Goicea, Adela Zaharia, Kele Brigitta. Ca dirijor asistent a colaborat la prestigioase producții ale unor teatre de operă europene - Bari (Wagner - Tetralogia), Frankfurt (Verdi - Don Carlos), Bilbao (R. Strauss - Ariadne auf Naxos). Ca dirijor permanent al Ansamblului de muzică contemporană “AdHOC” a susţinut concerte apreciate în cadrul festivalurilor internaționale de profil Cluj Modern, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi București, Festivalul Muzicii Româneşti - Iaşi, Toamna Muzicală Clujeană, Meridian - București.

Partea solistică a fanteziei de Mercadante va fi interpretată de Lorenzo Moroni și Martyin György. Lorenzo Moroni este prim cornist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea din anul 1998. S-a născut la Gallarate (nordul Italiei) în 1967. După studii de corn la Liceul de Muzică din Varese a absolvit Conservatorul „Gaetano Donizetti” din Bergamo. În Italia a colaborat cu mai multe instituții de artă: Orchestra Simfonică radio din Milano și Torino, Academia „Santa Cecilia” din Roma, Teatrul „Carlo Felice” din Genova, Teatrul„Regio” din Torino, etc. Alături de Orchestra Filarmonicii din Oradea a apărut de mai multe ori în calitate de solist concertist, totodată a susținut și mai multe recitaluri camerale. A mai colaborat și cu alte instituții muzicale din țară, precum Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu Mare, Opera Națională din Timișoara, Opera Națională Română și Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Martyin György a început studiul trompetei la Școala de Arte din Sarkad, continuând apoi la Școala Vocațională de Muzică și Arte din Békéscsaba. Martyin György a absolvit studiile universitare la Facultatea de Muzică a Universității din Oradea. La a X-a ediție a Concursului de trompetiști și percuționiști din Budapesta a obținut locul III. În prezent este trompetist la Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Oradea, colaborează adesea în spectacolele realizate de Teatrul Regina Maria și Szigligeti, dar în trecut a fost membru și în „Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar” din Békéscsaba.

Conceput pentru cvartet de solişti vocali, cor mixt şi orchestră, Recviemul de Mozart va fi interpretat cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt, precum şi cu implicarea unor solişti vocali de o valoare deosebită, apreciaţi atât în ţară, cât şi pe scenele de concerte din străinătate, ei fiind: Kristófi Ágnes (Filarmonica Naţională a Ungariei, Budapesta), Varvari Gabriella (Opera Națională Română din Timișoara), Ruben Mureșan (colaborări cu mai multe opere şi filarmonici din ţară şi străinătate), Dan Popescu (Opera din Brașov).

Soprana Kristófi Ágnes s-a născut în 1973, la Oradea, într-o cunoscută familie de artişti. A început studiul muzicii în oraşul natal, iar în 1999 a obţinut diploma de artist interpret şi profesor la secţia de orgă a Academiei de Muzică din Budapesta. Paralel cu studiul instrumentului s-a perfecţionat şi în arta cântului, urmând o serie de cursuri de canto. Din anul 2008 este artist liric în Corul Filarmonicii Naţionale din Budapesta. Repertoriul ei cuprinde deopotrivă lucrări din literatura de arii şi de lieduri, de la baroc, la clasicism, romantism şi secolul 20. Kristófi Ágnes a interpretat partituri solistice şi în lucrări vocal-simfonice precum Recviemul în do minor de M. Haydn, Requiemul, Missa în do minor și Missa încoronării de Mozart. În 2009, în calitate de solist vocal a participat la turneul Corului Naţional realizat la Las Palmas (Insulele Canare), în 2010 a colaborat la realizarea operei Moise şi Aaron a lui Schönberg (finalizată de Zoltán Kocsis). Cu ocazia mandatului prezidenţial UE al Ungariei, a realizat un concert festiv la Bruxelles. În 2010 a participat, cu un rol solistic, la Festivalul Internaţional de Operă din Miskolc (Ungaria).

Mezzosoprana Varvari Gabriella, prim solistă a Operei Naţionale Române din Timişoara, s-a născut la Turda, a absolvit Facultatea de Muzică din Oradea (2005), după care a urmat studiile aprofundate la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj (2005 -2007). A participat la  cursurile de măiestrie susţinute de Bonaldo Giaotti (Barcelona, 2004; 2005) şi Horiana Brănişteanu (Augsburg, 2007). Este laureată a mai multor concursuri internaţionale de canto, printre care: Concursul Sigismund Toduţă Cluj 2007 - Premiu special, Concursul Hans Gabor Belvedere Viena 2008 - Premiu special. Calităţile vocale deosebite, manifestate prin timbrul superb cu o paletă coloristică extrem de bogată, ambitusul generos, respectul pentru partitură, ţinuta scenică impunătoare, charm-ul şi frumuseţea fizică, sunt câteva atuuri care au impus-o înca din anii studenţiei în roluri de operă şi operetă de mare amploare (Carmen rol titular, Fenena Nabucco, Rosina Bărbierul din Sevilla, Lola Cavalleria rusticana, Suzuki Madama Butterfly, Cesca Gianni Schicchi, Flora Traviata, Zerlina Don Giovanni, Cherubino Nunta lui Figaro, Don Ramiro La finta giardiniera). Repertoriul operistic este completat şi cu apariţii pe podiumul de concert în mari gale de operă, în recitaluri de lied şi în lucrări vocal-simfonice (Misa încoronării - Mozart, Stabat Mater - Pergolesi, Stabat Mater - Rossini, Requiem - Verdi, Oratoriul de Paşti - P. Constantinescu, Te Deum - Kodály, Laudate Domini - Vieira). A debutat în rolul Siebel (Faust, Gounod), alături de basul Roberto Scandiuzzi (Mefisto), soprana Nicoleta Ardelean (Margareta), Like Xing (Faust) şi dirijorul David Crescenzi - spectacolul a fost nominalizat cel mai bun spectacol de operă al anului 2012. Tot cu dirijorul David Crescenzi, în iunie, 2012, a interpretat Recviemul de Verdi, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a Italei. Printre apariţiile scenice din ţară se numără concerte la: Bucureşti, Timişoara, Cluj, Oradea, Constanţa etc. - care sunt completate de invitaţii cu regularitate pe importante scene din Spania, Italia, Ungaria, Germania, Austria. Succesul înregistrat cu ocazia turneului din Belgia şi Olanda, unde a interpretatat rolul titular din Carmen, au marcat consacrarea internaţională a tinerei mezzosoprane.

Ruben Mureşan este absolvent al studiilor de master ale Universităţii de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea Georgetei Stoleriu, iar din anul 2005 este deținătorul a ”Graduate Performance Diploma” în specializarea operă, sub îndrumarea prof. Donna Roll la „Longy School of Music”, Boston, SUA. Printre distincțiile acordate amintim: bursa “Iolanda Mărculescu” pentru tineri artişti (1997), premiul al II-lea la Concursul Internaţional "George Enescu", Bucureşti (2001) și este câştigător al „Honors Competition”, Cambridge, USA (2006). Din 2005 pînă în 2007 a activat ca profesor de canto la Gordon College din Wenham, Massachusetts. A participat ca solist în numeroase oratorii și opere, a susținut recitaluri și concerte de gală. Manifestând un interes deosebit pentru creaţia vocal-simfonică, Ruben Mureşan şi-a înscris în repertoriu lucrări reprezentative de gen, ca Magnificat de Crăciun de J. S. Bach, Judas Maccabaeus şi Messiah de G. Fr. Händel, Missa Brevis, Misa în Do major, Vesperae Solennes de Confessore şi Requiem de W. A. Mozart, Simfonia a IX-a, Missa în Do major şi Missa Solemnis de L. van Beethoven, Lobgesang, Elias şi Paulus de F. M. Bartholdy, Stabat Mater de A. Dvorák, Recviem German de J. Brahms sau Five Mystical Songs şi Four Hymns for Tenor de R. V. Williams. A colaborat cu dirijorii Cristian Mandeal, Florentin Mihăescu, Iosif Ion Prunner, Horia Andreescu, Ludovic Bács, Acél Ervin, Jochen Wehner, Konrad von Abel, Kenneth Tucker, Christoph Adt, Urs Schneider, Misha Katz, Marc Tardue, Paul Nadler, Amaury du Closel, James Buswell şi cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Orchestrele Filarmonicilor din Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca, Oradea, Orchestra Naţională Radio, Gordon Symphonic Orchestra sau Filarmonica din Ruse.

Născut la Constanța în anul 1979, basul Dan Popescu debutează în cadrul prestigiosului Festival ,,George Enescu”, ediția 1998 cu rolul Titurel din ,,Parsifal” de Wagner acompaniat de Gürzenich-Orchester din Köln, dirijată de Günther Neuhold alături de artiști de renume internațional ca Matti Salminen, Bernd Weikl, Gary Lakes, Uta Prew. În timpul anilor de studiu se face remarcat în turneul Filarmonicii ,,George Enescu” din București în Sicilia unde cântă rolul Tiresias din Oedipus Rex de Stravinsky dirijat de Alessio Vlad. După terminarea studiilor la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa maestrului Ionel Voineag, devine solist permanent al Operei Brașov. Între 2003-2013 în colaborare cu Schlote Konzertdirection Salzburg, participă la numeroase turnee în Austria, Germania, Marea Britanie, Elveția, Norvegia, cu roluri precum: Mephistopheles din Faust de Goethe, Lindorf, Coppelius, Dapertutto, Dr. Miracle din Povestirile lui Hoffman de Offenbach, Don Pasquale din Don Pasquale de Donizetti, Raimondo din Lucia di Lamermoor de Donizetti, Oroveso din Norma de Bellini, Prince Gremin din Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Il Commendatore din Don Giovanni de Mozart, Colline din Boema de Puccini, Ferrando din Trubadurul și Ramphis din Aida de Verdi. Este, de asemenea, solicitat în mod constant pentru a interpreta repertoriu baroc și vocal-simfonic: Cele şapte cuvinte ale lui Hristos de pe Cruce de Haydn, Markuspassion de R. Keiser, Requiem de Mozart, Grande Messe în Re major de Bruckner, Messe în La major de C. Franck, Requiem de Fauré, Verdi, Missa Solemnis de Beethoven în colaborare cu filarmonicile din Arad, Oradea, Brașov, etc. În 2013 începe colaborarea cu Compagnie Lirique de Corse din Franța. Totodată, colaborează cu Opera din Reims (Franța) și Théâtre Populaire Romand.

Concert are loc în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, fiind evenimentul cu care debutează Festivalul de muzică corală religioasă „Francisc Hubic”, festival ce se desfășoară la Oradea în perioada 1-3 noiembrie.