Ansamblul de suflători al Filarmonicii orădene va susține astăzi, 4 februarie, de la ora 19.00, în sala „Enescu-Bartók”, un concert intitulat „The American Dream”.

Din program vor face parte piese celebre de Leonard Bernstein, John Philip Sousa, Scott Joplin, Frank Sinatra, Vlad Kabec, Ted Ricketts, John Kander, Jean Treves, Henry Gass și Karel Kokelaar.

Ansamblul de suflători a fost fondat în primăvara anului 2013, cu sprijinul conducerii artistice a Filarmonicii, și este format din membrii orchestrei simfonice. Scopul principal a fost susținerea unor concerte educative în cadrul stagiunii Filarmonicii, însă, de-a lungul anilor, ansamblul a participat și la diferite evenimente culturale ale orașului (Concert dedicat Zilei Copiilor susținut la Era Park - 2015, spectacol-eveniment „Cântă Pădurea”, ediția a II-a, în Pădurea 1 Mai - 2017, „Toamna Orădeană”, ediția a 26-a, desfășurată în perioada 5-8 octombrie 2017). Anul trecut, artiștii au susținut mai multe concerte și în cadrul stagiunii Filarmonicii. În paralel, formația a realizat numeroase concerte în Săcueni, Salonta și Ștei. Ansamblul are un repertoriu bogat de la muzica clasică și muzica ușoară, până la cea contemporană.

Dirijorul Ansamblul de suflători, Lorenzo Moroni, este, din anul 1998, prim cornist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea. S-a născut la Gallarate (nordul Italiei), în 1967. După studii de corn la Liceul de Muzică din Varese, a absolvit Conservatorul „Gaetano Donizetti” din Bergamo. În Italia a colaborat cu mai multe instituții de artă: Orchestra Simfonică radio din Milano și cea din Torino, Academia „Santa Cecilia” din Roma, Teatrul „Carlo Felice” din Genova, Teatrul „Regio” din Torino etc. Alături de Orchestra Filarmonicii din Oradea, a apărut de mai multe ori în calitate de solist concertist, totodată, a susținut și mai multe recitaluri camerale. A mai colaborat și cu alte instituții muzicale din țară, precum Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu Mare, Opera Națională din Timișoara, Opera Națională Română și Opera Maghiară din Cluj-Napoca.