O expoziție inedită de artă fotografică a fost vernisată marți, 24 ianuarie, la Oradea. Publicul prezent la eveniment a fost salutat dr. Cristina Pușcaș, muzeograf.

Galeria „Euro Foto Art”, Centru Expozițional al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), din cadrul secției Muzeul Orașului Oradea, al Muzeului Țării Crișurilor, a devenit neîncăpătoare, marți, 24 ianuarie, cu prilejul vernisajului unei expoziții inedite de artă fotografică. La expoziția reputatului artist fotograf japonez Kosey Miya din Tokio (Japonia), intitulată „Maramureșul Centrul Lumii”, au participat artiști fotografi din Oradea și prietenii artistului din Oradea, București și Cluj-Napoca, precum și membrii Centrului Cultural Japonez din Oradea. Invitații de onoare ai evenimentului au fost familia Traian-Adrian Dușe, care s-au îmbrăcat pentru acest eveniment în costume populare maramureșene. Publicul prezent la eveniment a fost salutat dr. Cristina Pușcaș. Aceasta l-a prezentat pe artistul fotograf expozant și i-a mulțumit pentru minunatele imagini realizate în această zonă mirifică a României, dar și pentru faptul că a participat personal la vernisajul acestei expoziții de excepție transmisă în direct pe Facebook. În continuare, artistul fotograf Ștefan Tóth István, președintele Asociaţiei Internaționale „Euro Foto Art”, a prezentat contextul în care l-a cunoscut la data de 5 octombrie 2022, în Tokio, pe reputatul artist fotograf. „Pentru mine, în calitate de curator, pregătirea expoziției a însemnat o provocare artistică. Mi-a revenit onoarea să aleg din sute de imagini fotografiate în mare parte pe film analog pe cele mai bune și apoi să le transform în alb-negru. În opinia mea, fotografiile expuse au o putere de convingere a publicului vizitator și a afirmației artistului fotograf expozant că Maramureșul este centru lumii”, a subliniat președintele AIEFA.

În încheiere, Kosey Miya a vorbit cu emoție despre contextul în care a aflat prima dată de Maramureșul, respectiv despre sutele de drumuri efectuate în această zonă de basm a României începând cu anul 1965, după ce a făcut un drum de la Moscova prin Cernăuți, la Iași, unde a intrat în România.

În încheiere, președintele AIEFA a înmânat artistului fotograf japonez Certificatul de patronaj al Asociației Internaționale. Momente muzicale ale vernisajului au fost oferite de către reprezentantul formației „Duo Varadiensis”, Thurzó Sándor József (violă). După vernisaj, participanții la eveniment au fost invitați la sediul AIEFA din Palatul Princiar al Cetății medievale (Corpul C) la o întâlnire prietenească. Expoziția artistului fotograf japonez va rămâne la dispoziția publicului orădean până în 17 februarie 2023, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 9.00 - 17.00.