Săptămâna viitoare va fi numit un nou director artistic la Filarmonica de Stat Oradea, după ce Vasile Foica, cel care a ocupat această funcție din anul 2011, va trece, începând de luni, într-o nouă perioadă din viaţa lui, aceea de pensionar.

Vasile Foica este licenţiat din anul 1978 în muzică, specializarea muzică instrumentală (flaut), la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, şi, din acelaşi an, ocupă funcţia de artist instrumentist/şef partidă al Filarmonicii de Stat Oradea. În februarie 2010, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România i-a acordat Diploma de Excelenţă pentru contribuţia remarcabilă la dezvoltarea artei muzicale. Din 2011 până în prezent, a ocupat funcția de director artistic al Filarmonicii orădene.

,,Începând de luni, voi fi un fericit pensionar. În ceea ce mă privește, vă pot spune că părăsesc acest post cu gânduri bune, fiind mulțumit de faptul că am reușit să realizez o mare parte din lucrurile pe care mi le-am propus la începutul mandatului. În acest sens, doresc să mulțumesc orchestrei simfonice, corului Filarmonicii, administrației Filarmonicii, care m-au ajutat foarte mult să materializez proiectele pe care le aveam în gând, colaboratorilor mei apropiați, familiei mele și, nu în ultimul rând, publicului care a răspuns pozitiv la toate inițiativele noastre, prin care am încercat să venim aproape de dânșii, să-i sensibilizăm și să-i aducem cât mai des în sala de concerte”, a spus Vasile Foica, ieri, în cadrul ultimei conferințe de presă pe care a organizat-o în calitate de director artistic.  

La fel ca până acum, orădenii sunt așteptați, și în această seară, de la ora 19.00, în sala „Enescu-Bartók”, la un concert simfonic de excepție, toate programele concertelor simfonice stabilite până în luna decembrie a.c. fiind concepute de Vasile Foica, ținând cont de cerințele publicului, ca un ultim cadou din partea domniei sale pentru melomani.

Programul din această seară va debuta cu ,,Capriciul italian” de Piotr Ilici Ceaikovski, a doua lucrare fiind ,,Concertul pentru pian și orchestră în La minor, op. 16”, de Edvard Grieg. În cea de-a doua parte a concertului este programată spre audiere ,,Simfonia a V-a în Mi minor, op. 64”, de Piotr Ilici Ceaikovski. Această simfonie, precum ,,Simfonia a V-a” de Beethoven, evocă destinul într-un caiet de însemnări al lui Ceaikovski, unde s-au păstrat schiţele unui program formulat în această direcţie: „Deplina închinare în faţa destinului”.

Dirijorul invitat, César Álvarez, a absolvit Conservatorul de Muzică din Oviedo, şi-a continuat studiile de dirijat în Madrid şi s-a aflat la pupitrul a numeroase orchestre renumite. În paralel, predă dirijat la Conservatorul de Stat Murcia, este profesor invitat la Universitatea Vanderbilt, din SUA şi e prim dirijorul orchestei Filarmonicii Tomsk, Rusia.

Solistul invitat, Horia Maxim, este considerat unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, un muzician afirmat după 1990, care abordează un repertoriu vast, atât ca solist concertist, cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini, în diferite ansambluri camerale. Măiestria sa pianistică a fost apreciată, de asemenea, în recitaluri şi concerte susţinute în importante săli de concert din lume.