Pentru a preveni victimizarea cetățenilor în preajma sărbătorilor de iarnă, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor continuă acțiunile preventive în zonele publice aglomerate din municipiul Oradea, oferind cetățenilor recomandări importante pentru siguranța acestora.

 

În cursul acestei săptămâni, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat acțiuni stradale în locuri publice aglomerate din Oradea, au purtat discuții cu cetățenii și le-au reamintit cum să se protejeze pentru a nu cădea victime infracțiunilor de furt din locuințe, din buzunare și infracțiunilor de înșelăciune. Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni le-au reamintit cetățenilor regimul legal de utilizare a articolelor pirotehnice, pentru a preveni victimizarea acestora prin folosirea ilegală sau necorespunzătoare a obiectelor pirotehnice.

În discuțiile purtate cu cetățenii, polițiștii de prevenire bihoreni au subliniat care sunt vulnerabilitățile exploatate de hoți sau escroci și cum pot fi prevenite furturile și înșelăciunile respectând câteva măsuri de autoprotecție simple, dar foarte eficiente. Agitația și aglomerația zilnică, specifică perioadei sărbătorilor de iarnă, sunt speculate de infractori. Aceștia profită de neatenția cetățenilor grăbiți să își facă cumpărăturile și le sustrag bunurile de valoare lăsate nesupragheveate.

Polițiștii de prevenire bihoreni le-au prezentat cetățenilor modurile de acțiune ale escrocilor și sfaturi pentru a nu cădea victimă a acestora. Polițiștii le-au atras atenția cetățenilor să acorde o atenție sporită persoanelor pe care le primesc în casă, pentru că, sub diverse pretexte, infractorii le pot pătrunde în locuințe chiar cu acordul lor și, profitând de o clipă de neatenție, le pot sustrage bani sau alte bunuri de valoare.

Pretextele folosite de hoți sunt diverse reparații, deratizare, strângeri de fonduri, colinde etc. O altă metodă utilizată este cea a falsei împrieteniri, când hoții se împrietenesc aparent cu victimele și, după ce le câștigă încrederea și sunt invitați în locuințele lor, le sustrag bunurile de valoare. Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni au prezentat cetățenilor aspecte privind metoda de înșelăciune Accidentul. Cu toții trebuie să conștientizăm că și comportamentul nostru determină creșterea siguranței personale, sens în care este necesar să nu neglijăm aspecte care ne pot aduce prejudicii de orice fel.

Pe parcursul lunii decembrie a.c., polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni vor derula numeroase activități preventive, prin care vor prezenta cetățenilor aspecte privind siguranța copiilor, regimul legal de utilizare a articolelor pirotehnice, prevenirea furturilor din locuințe, din buzunare, siguranța la cumpărături, atât în magazine, cât și în spațiul virtual, recomandări pentru conducerea autoturismelor în condiții de iarnă.

În cadrul activităților preventive derulate, polițiștii de prevenire bihoreni au oferit cetățenilor materiale informative cu recomandări preventive practice.