Timp de două zile, Corul de Cameră „Voces” Oradea, a fost găzduit tocmai la Cernavodă, la Festivalul Internațional de Muzică Corală „I. D. Chirescu”, ediția a XXXVII-a, un festival cu o bogată tradiție, care a reunit cele mai reprezentative formațiuni corale ale țării.

Organizat de către Primăria Orașului Cernavodă, în parteneriat cu Asociația Națională Corală din România (ANCR), festivalul s-a aflat la o ediție omagială, în lumina sărbătoririi Anului Centenar, dorind să aducă laolaltă cele mai reprezentative formațiuni corale din țară. Marea provocare nu a fost reprezentată doar de alăturarea sintagmei „cele mai reprezentative”, dar mai ales de membrii juriului onorific, fiecare dintre aceștia dovedindu-se a fi personalități marcante ale vieții culturale românești, printre care amintim pe: Voicu Enăchescu (președintele ANCR și dirijorul Corului de Cameră „Preludiu” București), Î.P.S. Teodosie (Arhiepiscopul Tomisului), Valentin Gruescu, Constantin Arvinte, Mariana Popescu (Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România), Alina Pârvulescu (ANCR), Valeria Ionescu, Aneta Arvinte (Corul Național de Cameră „Madrigal”), Liliana Pispiris (Fundația „Madrigal - Marin Constantin”), Laura Manzat (Radio România Muzical), Dan Mihai Goia (Director al Muzeului „Paul Constantinescu”), Ioan Pelearcă și Theodor Rădulescu, care au avut rolul de a analiza prestația fiecărei formațiuni corale.

„Emoțiile constructive și conștientizarea importanței participării la un asemenea festival au făcut ca prestația Corului de Cameră Voces” Oradea să fie remarcată, fiind poziționată de către specialiștii domeniului în rândul celor mai bune din cadrul festivalului”, a menționat lect. univ. dr. Carmen Rus, dirijoarea corului. Dovada au fost aplauzele îndelungi ale publicului, dar mai ales aprecierile sincere ale membrilor juriului: Corul de Cameră „Voces” Oradea a fost numit „revelația festivalului”, precum și un simbol al „revigorării mișcării corale românești”!

Festivalul a fost împărțit în două secțiuni, corespunzătoare celor două zile. Secțiunea laică a avut loc la Casa de Cultură „I. D. Chirescu” din Cernavodă, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru acest eveniment, Corul „Voces” interpretând: „Ziua ninge” - Gheorghe Dima, „Trandafir de pe răzoare” - Sabin Drăgoi, „Răsunet de la Crișana” - Tudor Jarda (solist: contratenor Sebastian Vaida) și „Suia a III-a bihorenească” - Tudor Jarda. Pentru secțiunea religioasă, care a avut loc la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, Corul „Voces” a pregătit: „Miluiește-mă, Dumnezeule” - Gheorghe Cucu, „Cuvine-se cu adevărat” - Francisc Hubic, „Tatăl nostru” - Dan Voiculescu, „Te slăvesc pe Tine, Părinte” - Pascal Bentoiu, „Legănelul lui Iisus” - Valentin Teodorian și „Domnuleț și Domn din cer” - Gheorghe Cucu.

Reușita participării la acest prestigios festival se datorează unei munci temeinice, din partea tuturor coriștilor și a dirijoarei, oameni cu adevărat dedicați muzicii și frumosului, dornici de a propovădui prin cântul coral sentimente de înălțare sufletească și înnobilare artistică. De asemenea, este de menționat, în semn de recunoștință, sprijinul primit din partea Primăriei Municipiului Oradea, în vederea deplasării la acest festival.

„Ca dirijor al acestui cor, am trăit satisfacția unui moment de vibrație la unison cu toți membrii corului, reușita unei evoluții corale de un nivel ridicat dându-ne tuturor încredere, pasiune, avânt, curaj, dorința de a fi mai buni și încrederea că tot ceea ce s-a făcut până acum nu a fost în van”, ne-a mărturisit Carmen Rus.