Cea de-a opta ediție a Festivalului de Literatură de la Cluj s-a desfășurat și în acest an adaptându-se condițiilor impuse de criza sanitară.

Astfel că centrul de greutate l-a constituit o antologie, „Scriitorul și Lumea”, gândită de președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Irina Petraș, în seama unui chestionar trimis scriitorilor din toată țara. Ideea centrală: relația scriitorului cu cititorii săi și cu lumea în vremuri normale, în vremuri de restriște (de orice gen: personală, politică, sanitară etc.) în deplină eră internetică. Au răspuns 74 de scriitori, între care și scriitorul orădean Alexandru Sfârlea, membru al Filialei Cluj a USR.

Antologia cuprinde studii și eseuri libere (uneori cu puternică tentă confesivă), care fac din Scriitorul și Lumea (Editura Școala Ardeleană, Cluj- Napoca) un consistem volum-mărturie abordând condiția scriitorului român de azi din perspective variate și cu încheieri nu o dată surprinzătoare. Cartea (redactor responsabil Constantina Raveca Buleu) poate fi consultată în pdf pe site- ul filialei clujene (www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro), la secțiunea Editoriale. Ea ar putea fi oricând punct de plecare pentru un studiu sociologic. Pe contul youtube al filialei clujene, poate fi consultat și un film, cu intervențiile a 27 de scriitori, între care și Alexandru Sfârlea.