Festivalul coral „Francisc Hubic” 2023 a prilejuit vineri, 20 octombrie, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, lansarea a patru caiete de partituri ale compozitorilor Francisc Hubic și Sigismund Toduță.

 

„Restituirea unor lucrări pe care acești doi mari compozitori – Francisc Hubic și Sigismund Toduță – le-au dăruit muzicii este o obligație sfântă a noastră, de a reconstitui și a dărui lumii ceea ce am primit drept moștenire”, a spus episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, la începutul evenimentului.

Au fost lansate patru caiete de partituri, editate sub coordonarea științifică a lect. univ dr. Radu Mureșan și tehnoredactarea prof. George Demian: „Liturghia în Mib major pentru cor mixt” (Francisc Hubic, 1902), „Liturghia pe două voci” (Francisc Hubic, 1926), „Prohodul Domnului nostru Isus Hristos” (Francisc Hubic, 1933) și „Psalmul 136, La râul Babilonului” (Sigismund Toduță, 1937).

Alături de publicul orădean, la eveniment au fost prezenți profesorul și muzicologul Mihai Ghircoiaș, custode al Fundației „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, și muzicologul Constanța Cristescu.

Au fost lansate și două volume fundamentale dedicate compozitorului Ciprian Porumbescu, în anul omagial dedicat, la nivel național, compozitorului bucovinean: „Ciprian Porumbescu necunoscut”, ediție îngrijită de Constanța Cristescu (București, Ed. Muzicală, 2023) și „Leca Morariu – Iraclie și Ciprian Porumbescu”, a doua ediție, îngrijită de muzicologul dr. Vasile Vasile din București, singurele cărți dedicate compoziției și creației compozitorului Ciprian Porumbescu publicate în „Anul Ciprian Porumbescu”.

În deschiderea evenimentului de lansare a volumelor de partituri, care a inaugurat deschiderea Festivalul Francisc Hubic din acest an, Virgil Bercea și-a manifestat bucuria de a-i vedea prezenți pe cei care duc mai departe, în Eparhia de Oradea, tezaurul muzical al compozitorului greco-catolic Francisc Hubic. Printre aceștia, elevii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea și studenții teologi ai Seminarului Greco-Catolic: „este o bucurie că ei continuă această tradiție a cântului coral, care este foarte frumos și inspiră trăiri cu totul speciale. Am avut diverse coruri aici la Oradea pe urmele compozitorului greco-catolic orădean, iar elevii și seminariștii au fost întotdeauna prezenți la Festival, care, de la an la an, devine tot mai mare!”, a încheiat episcopul.

Dirijorul Radu Mureșan a subliniat că cele patru volume lansate în ordine cronologică sunt «ediții critice de discernământ» în care „s-au operat anumite actualizări ale textului literar (liturgic) și anumite erori de grafie a textului original, pentru o bună lizibilitate a ordinii cântărilor în partitură s-au pus titluri în fața fiecărei cântări, un aspect foarte important pentru coriști. Fiecare partitură este însoțită de o Anexă care conține părți din manuscris sau chiar și manuscrisul întreg, considerat de o mare importanță ca izvor al creației.

Cu speranța de a fi trăit „bucuria marilor întâlniri esențiale”, Rodica Indig, consilier cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, care a moderat evenimentul, a transmis și mesajul viceprimarului Antonia Nica: „am crescut între partiturile lui Francisc Hubic, lângă domnul Oros, pe vremea când se inventase xeroxul. Am acompaniat Corul Francisc Hubic la zeci de Liturghii. Mă bucur mult pentru această reușită și îi felicit pe toți cei care au muncit la acest demers!”.

A XIII-a ediție a Festivalului Coral „Francisc Hubic” a continuat sâmbătă, 21 octombrie, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, cu concertele Corului Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea (dirijor Nicoleta Țâmpu), al Corului de Cameră „Voces” Oradea (dirijor Ovidiu Iloc), Corului Facultății de Muzică Oradea (dirijor Carmen Rus), Corului „Bunavestire-Francisc Hubic” al Eparhiei de Oradea (dirijor Radu Mureșan), Corurilor reunite ale Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Naționale din Cluj (dirijor Corneliu Felecan).

Festivalul dorește să readucă în atenția publicului importanța compozitorului greco-catolic Francisc Hubic la dezvoltarea muzicii corale românești și se înscrie anul acesta în seria de evenimente organizate de Episcopia Greco-Catolică de Oradea la împlinirea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în octombrie 1948, de sistemul totalitar comunist.