De marți, 26 mai, în Galerii de Artă-Reperaj s-a deschis publicului o nouă expoziție de artă plastică: Cartografii Heterotropice. Expoziția nu a fost inaugurată printr-un vernisaj, din cauza condițiilor restrictive impuse de starea de alertă.

Expoziția care reunește o serie de lucrări semnate de artiștii plastici bihoreni este organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Bihor, și este curatoriată de criticul de artă Ramona Novicov.

„Expoziţia de grup pe care o imaginez aduce ficţiunea urbană în zona heterotopiilor. Fundalul ales pentru proiecţia acestora este cartierul Velenţa din Oradea datorită bogatelor lui stratificări istorice, culturale, sociale, însoţite toate de incitante conotaţii simbolice”, notează Ramona Novicov. Cuvântul Heterotopia a fost inventat de Michel Foucault ca să definească o situaţie spaţială diferită şi de configurările utopice, marcate cu sens pozitiv, şi de cele distopice, marcate cu sens negativ. Spaţiile heterotopice sunt, aşa cum le spune şi etimologia, «altele»: heteros=altul, topos=loc. Altfel spus, heterotopiile sunt spaţii paralele sau de graniţă, în acelaşi timp reale şi virtuale, (exemplul cel mai elocvent pe care îl dă Foucault este oglinda), uneori fracturate, alteori întrepătrunse (...) Locurile heterotopice, aşa cum le defineşte Foucault, sunt vasele fantomă, cimitirele, casele bântuite, băile comunale, azilurile de noapte, lumea subterană a pasajelor şi subsolurilor, triajele, bâlciurile, fântânile, casele de pariuri, crematoriile, saloanele de masaj, curţile dosnice, gropile de gunoi, barurile de noapte, închisorile, bordelurile, grădinile secrete, malurile de râu, gările, balurile mascate, culcuşurile de sub poduri, magazinele de antichităţi, curţile miracolelor, locurile părăsite şi tranzitate de prezenţe pasagere”, mai arată curatorul.

Ramona Novicov subliniază că provocarea acestei expoziţii este aceea de a găsi în oraşul în care trăim şi cu care avem o relaţie afectivă, câteva asemenea locuri greu de fixat într-o imagine clară, corectă politic, agreabilă şi comodă.

„Pentru că oraşul nostru este venerabil, având o mie de ani, el e alcătuit din zone istorice distincte, odinioară bine circumscrise. Şi pentru că cel mai vechi şi mai pitoresc cartier al Oradiei este Velenţa, cartierul «veneţian», vă propun să începem «cartografierea» unei mai ample ficţiuni urbane prin acest prim pas: parcurgerea şi reprezentarea multiplelor faţete heterotopice ale cartierului Velenţa, faţete văzute prin prisma unei sensibilităţi artistice care e capabilă să perceapă şi ceea ce se întâmplă dincolo de designul cotidian. Aşadar, acesta e primul pas în Heterotopia: Oradea, cartierul Velenţa”, încheie criticul de artă.

Expoziția își așteaptă vizitatorii până în data de 14 iunie, inclusiv.