Clubul Fotografic Nufărul Oradea, Asociaţia Euro Foto Art (AIEFA) şi Muzeul Oraşului Oradea invită orădenii la expoziţia de fotografie Fete Secuieşti, care cuprinde 50 de imagini surprinse de artistul Csíki Ioan. Şi această expoziţie este dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea primului fotograf orădean, Mezey Lajos.

De această dată, pe simezele Galeriei Ștefan Vilidár István, Centru Expozițional EFA Oradea – România, din cadrul Palatului Princiar al Cetății Oradea, vor fi instalate o selecție de 50 de creații ale  artistului fotograf Csíki Ioan (János) membru al Asociații Internaționale “Euro Foto” Art. Fotografiile au fost realizate în anul 2018 cu ocazia unei deplasări de creație făcută la manifestarea populară  anuală a costumelor, dansurilor și muzicii populare secuiești, intitulată “O mie de Fete Secuiești” (Ezer Székely Leány). Evenimentul de mare amploare este organizat din anul 1931 și are loc în prima sâmbătă a lunii iulie, la Miercurea Ciuc, oferind posibilitatea organizării unor manifestări mult îndrăgite de localnici. Manifestarea populară, care a luat o amploare mai mare după anul 1990, începe cu o paradă a Fetelor, fiicelor și burlacilor din satele secuiești îmbrăcați în costume populare, care defilează  în piața principală din Miercurea Ciuc, unde cu toții încing o horă secuiască. În continuare, alaiul pornește prin strada Szék (scaun) într-un pelerinaj de Rusalii, în șaua Csíksomlyó situată între dealurile Șumuleu Mare și Mic. La serbarea populară participă  zeci de  formații sosite din diferite regiuni ale Ținutului Csík și din țările mai îndepărtate, în costumele lor populare deosebite, aducând cu ele dansurile, muzica și cântece lor populare. Marea serbare populară se termină  pe uriașa scenă în aer liber din Hármashalom, unde are loc parada portului și dansului popular secuiesc dedicat celor 100 de Fete Secuiești.

„Ca tânăr orădean, prima mea deplasare în această zonă pitorească am făcut-o cu un aparat de fotografiat Zenit E, în jurul anilor 1970, când am făcut practica în această regiune deosebită, plin de tradiții populare secuiești. Astfel  am avut posibilitatea să petrec două veri și să cunosc mai bine peisajele minunate din Harghita și Gyimes, de care m-am îndrăgostit. Din anul 2005 am revenit cu camere video Sony și Kodak pentru a imortaliza aceste frumuseți deosebite. Deoarece am un apartament și în Miercurea Ciuc, merg des în acest oraș şi de fiacre dată consider că  plec de acasă... acasă” afirmă artistul fotograf expozant. Vernisajul expoziției va avea loc în prezența autorului vineri, 31 iulie şi va fi transmis în direct pe pagina de facebook a asociaţiei.

Publicul prezent la eveniment va fi salutat de artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Clubului Fotografic Nufărul Oradea și al  Asociației  Euro Foto Art. Lucrările expuse vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Momentele muzicale vor fi oferite de către reprezentantul formației Duo Varadiensis, artistul Thurzó Sándor József, care va interpreta la violă mai multe piese inspirate din tradițiile secuiești, dar și de către  tânăra cântăreața Porsztner Abigél care va interpreta două cântecele populare secuiești.

Noua expoziție organizată de Clubul Fotografic “Nufărul” Oradea în parteneriat cu Expoziţia va rămânde schisă până în data de 20 august şi va putea fi vizitată zilnic între orele 08:00 - 20:00. Accesul publicului este gratuit.