Anul trecut, Filarmonica de Stat Oradea a susținut 83 de concerte, dublu față de 2019, înainte de pandemie. În ceea ce privește numărul spectatorilor, acesta a crescut de șase ori în 2022 față de 2019, de la 3.111 la 18.132.

Managerul Filarmonicii de Stat Oradea, Carmen Rus, și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, au susținut o conferință de presă, în care au prezentat activitatea instituției de cultură din ultimul an.

Astfel, din cele 83 de concerte susținute în 2022, 35 au fost concerte simfonice, 25 concerte vocal-simfonice, 11 recitaluri, 9 concerte educative, o operă în concert, un concert a capella şi un concert la Budapesta, în colaborare internaţională. Dintre cele 83 de concerte, 11 au fost sold-out, de asemenea au fost 32 de dirijori invitaţi şi 118 solişti.

În ceea ce privește veniturile încasate din vânzarea biletelor, acestea au crescut cu 67%, de la 233.000 la 386.000 lei.

Consiliul Județean Bihor finanţează integral filarmonica orădeană, însemnând bugetul de cheltuieli, atât partea de salarii cât şi partea de funcţionare şi cea de investiţii. În 2019, bugetul alocat Filarmonicii a fost de 11 milioane de lei, iar în 2022, de 8,5 milioane de lei. Pe de altă parte, reorganizarea instituţiei în 2020 a făcut ca din 135 de angajaţi să rămână 125, pentru eficientizarea cheltuielilor.

„Cel mai important aspect în această activitate este componenta managerială. Este foarte important ca toate producţiile pe care le desfăşurăm să vină în întâmpinarea publicului. De fapt, toate investiţiile noastre duc la o prezenţă permanentă şi o manifestare continuă a filarmonicii în faţa publicului orădean şi bihorean, De aceea, în 2021 am semnat un protocol între instituţiile de cultură, între Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea, prin APTOR, pentru că, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări, unele activităţi sunt comune şi se pot valorifica în afara sediului sau a sălii de concerte”, a precizat vicepreședintele CJ Bihor, în cadrul conferinței de presă.

Călin Gal a anunțat că este importantă şi atragerea unor axe de finanţare cu fonduri nerambursabile pentru dotarea Filarmonicii cu instrumente muzicale, multe fiind deteriorate sau personale, și că se lucrează la un proiect cu finanţare transfrontalieră pentru a achiziţiona instrumente noi pentru orchestră, inclusiv un pian de concert şi o harpă. O altă veste bună este că instituţiile de cultură vor avea, în curând, o sală mult mai mare de concerte, în Centrul Cultural Multifuncţional, proiect în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, aflat în stadiul depunerii de oferte pentru licitaţie lucrări.

„În prezent, toată echipa doamnei Rus este completă, iar activitatea se desfăşoară perfect normal. Datele spun totul. Eu cred că implicându-ne cu toţii, instituţii, antreprenoriat, colegii din zona naţională şi internaţională, vom face o treabă bună şi în acest domeniu”, a mai punctat Călin Gal.

După 20 de ani de activitate pe scenă, Carmen Rus a venit la conducerea filarmonicii cunoscând care sunt nevoile instituţiei. „Vedeam conducerea filarmonicii dincolo de baricadă. Ştiam care sunt nevoile şi doleanţele colegilor mei şi am acceptat această propunere pentru ca visele noastre de artişti să devină realitate. Mă strădui, nu este deloc uşor. Dar mie, personal, mi-a adus satisfacţii în momentul în care, desigur, cântând alături de colegi, am putut vedea sala de concerte sau Piaţa Unirii arhipline”, a spus, printre altele, managerul Filarmonicii de stat Oradea.