Sala de concerte „Enescu-Bartók” va găzdui joi, 15 aprilie, un concert vocal-simfonic deosebit, cu participarea Corului Filarmonicii de Stat Oradea. Concertul va fi înregistrat, urmând să fie difuzat online, a doua zi.

Din program vor face parte coruri, uverturi și fragmente orchestrale din opere de G. Verdi, G. Bizet, G. Donizetti, R. Leoncavallo, G. Puccini și P. Mascagni. Dirijor - Jankó Zsolt, dirijorul corului - Lászlóffy Zsolt.

Jankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, s-a născut în 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă „Sigismund Toduţă” din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004 a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul Benedetto Marcello, din Veneţia, studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2008, a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya, Emily F. Brown, Acél Ervin, Peskó Zoltán, Eötvös Péter şi Tihanyi László, în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate sub îndrumarea dirijorului David Zinman. Între anii 2005-2007, a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultăţii de Muzică a Universității Oradea. Între anii 2010-2015, a fost dirijorul asistent al Orchestrei Festival din Budapesta. De-a lungul activităţii sale concertistice, a dirijat orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc, Orchestra Simfonică MÁV din Ungaria, Orchestra Simfonică „Savaria” din Szombathely, Orchestra de Cameră „Erdődy”, Orchestra Festival din Budapesta, Konzerthausorchester Berlin, Tiroler Symphonieorchester Innsbruck és Pärnu City Orchestra (Estonia). În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea, susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat, totodată, numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Opera Naţională Română din Cluj şi Opera Maghiară din Cluj. De asemenea, a dirijat mai multe concerte la diferite festivaluri, precum Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein, Stravinsky Maraton - Budapest, Festivalul de Operă „Primavera” din Budapesta, Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc, Zilele Muzicii din Nyírbátor, Festivalul „Bartók” din Cluj-Napoca.

Concertul vocal-simfonic, programat joi, 15 aprilie, va fi susţinut de Corul Filarmonicii orădene, dirijor Lászlóffy Zsolt. În anul 1997, pornind de la nucleul oferit de Corul Camerata Felix, căruia i s-au adăugat studenți ai Facultății de Muzică de la Universitatea din Oradea, din inițiativa directorului Filarmonicii, Romeo Rîmbu, ia naștere Corul Filarmonicii din Oradea, avându-l ca dirijor pe maestrul Avram Geoldeș. Domnia sa se dedică total creșterii și formării corului, curând lista repertorială a ansamblului deținând peste 200 de titluri, acoperind, practic, toate epocile stilistice, dar și toate genurile muzicale în care ar fi putut fi implicat: a cappella, cantata, oratoriu, requiem, opera, simfonie cu cor etc. La 28 august 2005, dirijorul Avram Geoldeș trece în eternitate, lăsându-i pe toți cei care l-au cunoscut profund îndurerați. Corul, al cărui ctitor și formator se stinsese, își propune să continue activitatea în același spirit al creațiilor artistice de valoare. Stagiunea 2005-2006 găsește corul într-o perioadă de tranziție, dirijorul lui fiind tânăra Carmen Bocioc (născută în 1978), absolventă a Facultății de Muzică din Oradea, discipol direct al dirijorului Avram Geoldeș. Din toamna anului 2006, până în prezent, la cârma Corului Filarmonicii îl regăsim pe dirijorul Lászlóffy Zsolt (născut în 1973). Domnia sa aduce cu sine un suflu nou în viața ansamblului, venind cu tehnica dirijorală a unei școli muzicale cu tradiție, fapt ce se poate observa, de altfel, și în creațiile muzicale abordate de cor sub îndrumarea sa. Având o pregătire profesională înaltă, Lászlóffy Zsolt a îmbogățit repertoriul corului, acesta apărând periodic în concerte vocal-simfonice, alături de orchestra simfonică, dar și în concerte a cappella sau spectacole de operă. Deși este un cor relativ tânăr, cei peste 20 de ani de activitate au transformat Corul Filarmonicii de Stat Oradea într-unul cu tradiție, care poate aborda cu seriozitate orice epocă stilistică sau gen muzical specific unui astfel de ansamblu. În ultimii ani, Corul a participat la mai multe turnee internaționale (Ennio Morricone - 2015, 2017, 2018; James Newton Howard - 2017), prin care a contribuit în mod direct la creșterea prestigiului instituției de cultură orădene.

Înregistrarea concertului de joi va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii orădene (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 16 aprilie.