Între 22 și 24 mai, vor avea loc la Oradea Conferințele Dilema, oraș în care acest proiect cultural itinerant se întoarce pentru a patra oară.

Invitații din acest an ai Conferințelor, în ordinea prezenței lor pe scenă, sunt: Teodor Baconschi, Andrei Cornea, Radu Vancu, Adriana Babeți, Cosmin Popa, Theodor Paleologu. Ca de obicei, moderatorul evenimentelor este redactorul-șef al revistei Dilema, Sever Voinescu.

„Între o pandemie care încă produce confuzie și un război la granițele noastre care ne solicită claritatea morală, între marșul Inteligenței Artificiale spre singularitatea când amânată, când iminentă, și ceea ce oximoronic numim „revoluție conservatoare”, lumea noastră se transformă parcă mai repede decît putem noi înțelege. De aceea, tema propusă la Oradea de Conferinţele Dilema pentru această ediție este „Minunata lume nouă”. Sub acest titlu, împrumutat de la Aldous Huxley, care rezumă marile și provocatoarele schimbări geopolitice, tehnologice și economice prin care trece lumea chiar acum, sub ochii noștri, dar e aluziv și cu privire la ce anume a precedat aceste schimbări în literatura aproape profetică a utopiilor și distopiilor, vor vorbi conferențiarii noștri: scriitori, eseiști, filosofi, istorici”, declară Cătălin Lazurca, directorul executiv al Conferințelor Dilema.

Conferințele Dilema se vor desfășura la Oradea după următorul program: joi, 22 mai, la Sinagoga Neologă, ora 18.00, Andrei Cornea va susține conferința „Atlantida noastră cea de toate zilele”; de la ora 19.30, Teodor Baconschi, conferința – „Grădina desfătărilor. O privire asupra culturii ca obsesie a a paradisului pierdut”; vineri, 23 mai, la Sinagoga Neologă, ora 18.00, Radu Vancu, conferința „Frumusețea ca răspuns necesar la oroare”; ora 20.30, Adriana Babeți, conferința „În menghină sau în clepsidră?”; sâmbătă, 24 mai, la Muzeul Țării Crișurilor, ora 18.00, Cosmin Popa, conferința „Cum a schimbat Rusia războiul (ne)patriotic”; ora 19.30, Theodor Paleologu în dialog cu Sever Voinescu.

Conferințele Dilema la Oradea sunt organizate de APTOR – Visit Oradea și Muzeul Țării Crișurilor.

Intrarea la toate cele șase evenimente întinse pe parcursul celor trei zile este liberă.