Cu 3.217 concurenți din 80 de țări, scriind în 60 de limbi și dialecte, runda a XIX-a a Premiilor literare Naji Naaman (2021) tocmai a anunțat 75 de noi câștigători. Printre ei, scriitorul orădean Ionuţ Caragea, laureat cu premiul Genius.

 

Premiul Genius acordat lui Ionuț Caragea (România/Canada)  a fost acordat pentru a patra oară de la înființarea concursului în 2002; prima oară fiind acordat în 2016 lui Károly Sándor Pallai, Ungaria, a doua oară în 2018 lui Dmytro Chystiak, Ucraina, iar a treia oară în 2020 lui Ivan Gaćina (Croația).

Premiile literare Naji Naaman au fost lansate în 2002, în Liban, de Fundația pentru Cultură Naji Naaman. Sunt decernate anual scriitorilor din lumea întreagă pentru „operele literare cele mai emancipate din punct de vedere al conținutului și stilului și care vizează să revigoreze și să dezvolte valorile umane.”

Scriitorul și academicianul Naji Naaman, născut la data de 19 mai 1954, în Harissa – Liban, este un renumit om de cultură (http://www.najinaaman.org/page2.html), având până acum scoase de sub tipar 78 de cărți în 44 de limbi. Principala sa deviză în scriere și cultură este „Orice om trebuie să aibă acces gratuit la cultură”. Bun cunoscător și prieten al culturii române, Naji Naaman a fost în 2017 Preşedintele de Onoare al Festivalului Internațional al Aforismului pentru românii de pretutindeni, desfășurat la Tecuci.

În cele nouăsprezece ediții ale premiilor Naji Naaman au fost laureați mai mulți scriitori români, dintre care îi vom aminti pe cei care au obținut premiul de onoare: George Grigore, Ioana Ieronim, Valeriu Butulescu, Silvia Miler, Simona-Grazia Dima, Mihai Athanasie-Petrescu, Cleopatra Lorințiu, Constantin Severin, Angela Baciu, Carolina Ilica, Ioan Radu Văcărescu, Vasile Ghica, Rodica Drăghincescu, Doina Cernica, Eugen Moga, Gheorghe Mihail, Nicolae Petrescu-Redi, Ion Roșioru, Valeriu Stancu, Vasile Ponea, Eugen Evu, Mihai Merticaru, Anca Mihaela Brumă, Mariana Negru, Constantin Frosin, Culița Ioan Ușurelu, Ion M. Deaconescu, Lică Pavel, Nicolae Băciuț.

Ionuț Caragea se află la a doua participare la premiile Naji Naaman, câștigând în 2012 premiul de creativitate cu aforisme din volumul „Dicționarul suferinței” (traduse în limba franceză de prof. univ. dr. Constantin Frosin), fiind inclus ulterior în „Antologia Premiilor Naji Naaman” cu aforisme în română, franceză și arabă. La ediția din 2021 a participat cu volume distinse cu cinci premii la marile concursuri de poezie organizate în Franța, dar și cu un volum de aforisme. Ionuț Caragea a fost premiat de trei ori de Societatea Poeților Francezi, cea mai veche și prestigioasă societate de poezie din Franţa. „Mon amour abyssal” a fost distins cu premiul „François ‑ Victor Hugo”, „J'habite la maison aux fenêtres fermées” a obținut premiul „Mompezat”, iar „Infecté par l'amour” a primit o diplomă de onoare. Volumul „J'habite la maison aux fenêtres fermées” a fost premiat de două ori și de Societatea Poeților și Artiștilor din Franța, obținând premiul al doilea la marele concurs „Henri Meillant” și premiul al treilea la marele concurs „Jenny Alpha et Noël-Henri Villard”.