Concert vocal-simfonic la Filarmonica de Stat - Solişti de renume într-un spectacol spiritual
Astăzi, orădenii care trec pragul Filarmonicii de Stat vor avea parte de un concert emoţionant, cu partituri special alese pentru a-i introduce în atmosfera din Săptămâna Patimilor. Spectacolul conţine şi o partitură în primă audiţie la Oradea, un extras din opera Orfeu şi Euridice, varianta franceză.
Aşa cum a explicat maestrul dirijor Janko Zsolt, prin programul ales pentru acest concert, care va începe la ora 19.00, în sala Enescu-Bartok, orădenii sunt introduşi în atmosfera tristă a Săptămânii Patimilor. Programul începe cu "Dansul spiritelor binecuvântate", de W. Ch. Gluck. Acest fragment muzical este cântat în primă audiţie la Oradea şi este un omagiu adus împlinirii a 300 de ani de la naşterea compozitorului. "Este vorba despre un extras din actul doi al operei "Orfeu şi Euridice", varianta franceză. Opera, a cărei premieră a avut loc în Viena, în 1762, a fost adaptată după nevoile franceze în 1774, în sensul că a fost lărgit momentul de balet, de la unul scurt la patru consecutive, Dansul spiritelor binecuvântate fiind unul dintre ele", a spus solistul (flaut) Vasile Foica. "Potrivit acţiunii operei, suntem în câmpurile elizee, tărâm paradisiac unde este veşnic primăvară. Însă Orpheu nu se poate bucura de frumuseţea peisajului, el îşi plânge soţia moartă şi neputinţa de a o găsi", a explicat Foica. Următoarea partitură aleasă este „Concertul nr 20 pentru pian şi orchestră în Re minor, K. 466", de W. A. Mozart şi este de asemenea un fragment muzical într-o notă sumbră. Solistul care va încânta orădenii este Horia Mihail, unul dintre cei mai mari pianişti ai României, care s-a remarcat pe plan naţional şi internaţional în peste 1.000 de concerte. Dacă acest concert ne aduce aminte de tristeţe şi spiritualitate, în Săptămâna Patimilor, următorul spectacol al filarmonicii, Gala de Operetă, va avea loc în 24 aprilie şi se anunţă în ton cu bucuria şi speranţa Învierii.
Povestea unui Requiem...
Programul se încheie cu "Requiem în Do minor", de Michael Haydn, compozitor austriac mai puţin cunoscut publicului larg, care a trăit şi în Oradea. "Michael Haydn a fost marcat de moartea fetiţei sale, în vârstă de un an. Copilul îi moare în 1970, iar suferinţa lui este profundă", a spus Janko Zsolt. "În anul 1971 artistul mai are parte de o mare suferinţă. Moare prietenul şi susţinătorul său, arhiepiscopul Sigismund. Această pierdere îl provoacă sa scrie Requiemul, care a fost compus în doar două săptămâni", a mai povestit dirijorul. Ulterior, Michael Haydn se mută în Salszburg şi devine profesorul lui W. A. Mozart, care la vremea respectivă avea 15 ani. Se presupune că Requiemul lui Mozart este inspirat din compoziţia lui Haydn, mai ales că se regăsesc teme comune în cele două partituri. Requiemul va fi interpretat de soliştii: Kristófi Ágnes, soprană (Ungaria) Iulia Merca, alto (Cluj-Napoca), Tony Bardon, tenor (Cluj-Napoca) şi Cristian Hodrea, bas (Cluj-Napoca), cu participarea corului Filarmonicii, dirijat de Lászlóffy Zsolt. "Este prima mea întâlnire cu Michael Haydn şi a fost o întâlnire impresionantă. Requiem este o piesă inspirată, părţile solistice nu sunt atât de ample ca la operă, iar cel de ansamblu sunt foarte bine închegate. Sper ca prin intermediul muzicii, spectatorii să reuşească să-şi găsească lumina din ei", a spus Iulia Merca. Tenorul Tony Barton a completat că partitura este specială pentru epoca în care a fost scrisă. "Haydn a fost un vizionar, iar compoziţia este atipică pentru clasicism", a explicat Barton.
Comentarii