În sala de concerte Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea, joi, 16 februarie, de la ora 19.00, va avea loc concertul simfonic „Venustas” (Frumusețe). Muzica va fi însuflețită de Emil Vișenescu, la clarinet, iar orchestra va fi condusă de maestrul Jankó Zsolt.

„Venustas” este un termen care provine din limba latină, întâlnit preponderent în domeniul arhitecturii și se traduce prin „frumusețe”. Arhitectul roman Vitruv a stabilit cele trei caracteristici de bază ale arhitecturii: „firmitas, utilitas, venustas” (stabilitate, utilitate, frumusețe). Totodată, „venustas” provine de la Venus, zeița frumuseții și a dragostei. În muzică, frumusețea poate fi exprimată printr-un număr nemărginit de lucrări, în concertul de față fiind alese trei dintre cele care pot contura frumusețea într-un mod atât de plăcut: Uvertura operei Flautul fermecat, K. 620 de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul pentru clarinet și orchestră de Sabin Păutza și Simfonia nr. 100 în Sol Major „Militară” de Joseph Haydn.

Clarinetistul Emil Vișenescu s-a născut în  București, pe data de 10 martie 1969, și a absolvit Universitatea Națională de Muzică din Capitală, la clasa profesorilor Ioan Cudalbu și Valeriu Barbuceanu. După finalizarea studiilor, a fost angajat în Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București. Perfecționarea sa a continuat la cursurile de specializare absolvite. Timp de doi ani, a studiat la Universitatea de Muzică din Berna-Biel cu Ernesto Molinari. Profesionalismul dovedit în aparițiile sale scenice a fost distins cu numeroase premii. Emil Vișenescu desfășoară o carieră internațională, susținând concerte ca și solist sau membru al unor ansambluri, alături de orchestre din țară și din străinătate. În calitate de membru al trio-ului „Mosaic” a fost invitat să interpreteze pe scene din România, Elveția, Franța și Belgia. De asemenea, a făcut înregistrări pentru Radiodifuziunea Română. Din anul 2002, este și profesor la Universitatea Națională de Muzică din București.

Jankó Zsolt a studiat mai întâi vioara și apoi dirijatul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și s-a perfecționat la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena. Și-a completat apoi studiile la Conservatorio di Musica „Benedetto Marcello” din Veneția. În plus, a avut ocazia să participe la numeroase cursuri de perfecționare sub îndrumarea unor maeștri, precum: Péter Eötvös, Zoltán Peskó, Octav Calleya, Emily F. Brown, David Zinman, Ivan Fischer. Între anii 2005-2007, el însuși a predat la Universitatea din Oradea și în calitate de dirijor coordonează concerte educative pentru tineret. Cariera lui Jankó Zsolt se desfășoară pe plan internațional, dirijorul aflându-se frecvent în fața unor orchestre de prestigiu, enumerând aici doar câteva dintre ele: Konzerthausorchester Berlin, Orchestra din cadrul Festivalului Schleswig-Holstein, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” București, Orchestra de Cameră Radio București, Orchestra Simfonică din Szeged, Orchestra Simfonică Savaria și Orchestra de Cameră Erdődy. În plus, Jankó Zsolt a fost dirijor-asistent al Orchestrei Festivalului de la Budapesta între anii 2010-2015. În prezent, este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.