Filarmonica de Stat invită orădenii la un nou concert simfonic joi, 18 februarie. În program vor fi audiate Simfonia nr 35 „Haffner”, în Re major, K. 385, de W. A. Mozart, şi Simfonia a IV-a „Tragica” în Do Minor, de Fr. Schubert.

În premieră la Oradea concertul va fi dirijat de tânărul Alexandru Mija, managerul Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene.
Serenada Haffner este cea mai extinsă serenadă a lui Mozart şi a fost compusă pentru nunta fiicei primarului din Salzburg, Sigmun Haffner. Şase ani mai târziu, familia Haffner a cerut o nouă serenadă, cu ocazia înnobilării fiului lor, Sigmund Haffner jr. Aşa s-a născut cea de a doua serenadă care ulterior s-a transformat în simfonia pe care o vor audia melomanii în această seară.
A doua lucrare din concert este Simfonia a IV-a în do minor, compusă de Franz Schubert şi finalizată în aprilie 1816, când compozitorul avea doar 19 ani. Deşi în debut lucrarea are momente de melancolie obsedantă şi nelinişte profundă, se dovedeşte, în ansamblul ei, „plină de vitalitate tânără şi fierbinte”. Premiera a avut loc în noiembrie 1849, la Leipzig, la 20 de ani după moartea compozitorului.
Dirijorul invitat pentru concertul din această seară este Alexandru Mija, care va se va afla pentru prima oară la pupitrul orchestrei orădene.

După ce şi-a finalizat studiile de dirijor, în 2014 (după 12 ani de studiu al viorii) la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu master în Stilistică dirijorală, Alexandru Mija, a  colaborat cu mai multe orchestre simfonice din ţară. Dirijor şi manager al numeroase ansambluri muzicale orchestrale şi corale, Alexandru Mija este pasionat de dirijatul coral, mai ales cameral şi de repertoriul muzical contemporan, prezentând lucrări în primă audiţie absolută.

S-a implicat în managementul Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, unde a contribuit la organizarea a patru ediţii de festival şi două de concurs.Din 2017, este managerul Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO), ansamblu pe care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker îl numea „cel mai bun ambasador posibil pentru Uniunea Europeană”.