Trei capodopere de mare frumusețe vor fi prezentate în cadrul concertului simfonic ce va avea loc astăzi, 20 februarie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Oradea. Evenimentul este o continuare a concertelor aniversare dedicate împlinirii celor 250 de ani de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven.

Într-o conferință de presă susținută ieri, Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii, a anunțat că programul din această seară va debuta cu uvertura „Cenușăreasa”, de Gioachino Rossini. „Libretul operei Cenușăreasa a fost scris de Jacopo Ferretti, având ca sursă celebra scriere a lui Charles Perrault. Vom continua cu Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră în Mi bemol major, op. 73, de Ludwig van Beethoven. Lucrarea este ultima din seria celor cinci lucrări beethoveniene scrise în acest gen”, a precizat Kurucz Tibor.

Dirijorul invitat, Shinya Ozaki, s-a născut în Japonia, în 1959, într-o familie de profesori de artă. Şi-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music, avându-i profesori pe Seiji Ozawa şi Jean Fournet. Cariera sa de dirijor a început la Philadelphia (SUA), fiind invitat apoi în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa. La noi în ţară a dirijat numeroase orchestre, printre care şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Din 1994, este prim-dirijorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureş. În 2005, i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către preşedintele României. În februarie 2019, a condus concertul organizat cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate ca dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş.

Solistul invitat, Székely Attila, s-a născut în 1974, la Târgu Mureș. După absolvirea în 1993 a Liceului de Muzică din orașul natal, și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Budapesta, la clasa prof. Jandó Jenő, urmând să absolve în 2000 Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. dr. Adriana Bera. În 2002, a obținut premiul și bursa DAAD (Germania). Stabilit în Berlin, pianistul desfășoară și o intensă activitate pedagogică la „Akademie für Künste Berlin”.

În cea de-a doua parte a concertului melomanii vor putea audia „Simfonia a IV-a în re minor”, op. 120, de Robert Schumann.