În perioada 26-28 iulie, Cetatea Oradea a devenit un spaţiu poetic, prin intermediul a 20 de ateliere şi proiecte artistice, arhitecturale, teatrale, literare, de mediu și sport, atât pentru adulți, cât și pentru cei mici.

Inspirată și susținută de evenimentul-manifest Street Delivery, care livrează străzile înapoi către pietoni, nu doar către mașinile lor, prima ediţie din România a Citadel Delivery a fost creată la Oradea prin poezie pentru a reda Cetatea orădenilor, care să o redescopere şi să o compună, introducând-o din nou în peisajul cotidian ca un rezultat al inspiraţiei cetățenilor. Prima ediție Citadel Delivery a fost organizată de Fundația Cărturești împreună cu Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), în parteneriat cu Ordinul Arhitecților Bihor și Manifest pentru Oradea, cu sprijinul Primăriei Oradea. De altfel, organizatorii au ţinut să sublinieze că Oradea este primul oraş în care Ordinul Arhitecţilor se implică activ în realizarea evenimentului.

Conceptul de Street Delivery a luat naştere acum 14 ani, când membrii Fundaţiei Cărtureşti au decis să redea străzile pietonilor. Astfel, timp de trei zile, strada respectivă se închidea circulaţiei maşinilor, devenea pietonală, iar oamenii erau invitaţi, gratuit, la o serie de concerte, ateliere, dezbateri, activităţi interactive şi recreative”, a spus în cadrul unei conferinţe de presă Maria Scripcă, organizator. Street Delivery s-a născut în Bucureşti acum 14 ani şi a continuat Timişoara, Iaşi, Cluj, Baia Mare, Sibiu, anul acesta ajungând, în premieră, şi în Oradea. Evenimentul din Oradea s-a numit „Spaţiul public ca poezie”, poezia fiind o metaforă. Astfel, oamenii au fost invitaţi să regăsească poezia din filme, din teatru, din muzică, din sport, din atelierele de caligrafie, din limbajul corporal, în fine, din viaţa de zi cu zi. Au existat şi ateliere de poezie, coordonate de Mihoc Toma şi Vlad Moldovan, unele interactive, în care participanţii au comunicat prin intermediul versurilor şi au cunoscut tineri poeţi din Oradea şi din alte oraşe, la fel cum au existat şi ateliere de improvizaţie teatrală, un spectacol susţinut de Impro Patzan, o serie de proiecţii de film documentar şi artistic, concerte care să promoveze tinerii bihoreni, şi nu numai. Vineri, a avut loc o dezbatere intitulată Spaţiul public ca poezie, la care au

participat arhitecţi, istorici şi sociologi. Participarea la toate aceste activităţi a fost gratuită.