La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (str. Aurel Lazăr nr.16), joi, 8 februarie, de la ora 17.00, va fi lansat volumul „Arhitectul Anton Szallerbeck și stilul național românesc”, autor Mircea Pașca, apărut la Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2023.

 

Actuala carte, dedicată arhitectului Anton Szallerbeck, este o ediție revăzută și completată cu noi informații și documente inedite a volumului publicat în 2011 („Arhitectul Anton Szallerbeck, stil național românesc, școli greco-catolice în Oradea şi Beiuş”), fiind un volum bogat ilustrat, cu imagini, fotografii de epocă, documente și proiecte originale.

Cartea prezintă raportul dintre stil - comanditar - arhitect; biografia și lista cu lucrările arhitectului Anton Szallerbeck; clădirea Şcolii Normale Române Unite din Oradea (Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”); Seminarul Tinerimei Române Unite din Oradea (în prezent spații ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”), Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” și Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB Cluj-Napoca, departamentul Oradea); Liceul Greco-Catolic de Fete din Beiuş; aripa nouă a Liceului Greco-Catolic de băieţi „Samuil Vulcan” din Beiuş; fosta stațiune montană Stâna de Vale; clădiri civile ale Bisericii Greco-Catolice; un album cu Biserici; vechiul Ștrand Municipal Oradea (dispărut); numeroase case și vile; clădiri care pot fi atribuite arhitectului.

Trei elemente s-au întâlnit în această carte: Episcopul Valeriu Traian Frenţiu şi Episcopia Română Unită de Oradea, care sunt comanditarul şi angajatorul arhitectului Anton Szallerbeck, şi maniera stilistică național-românească. Stilul naţional românesc, deşi era bine cristalizat în Regatul României, în Bihor nu a fost prezent până în 1926, iar în Oradea şi în judeţul Bihor nu a avut o pondere însemnată, comparativ cu alte modalităţi de expresie arhitecturală.

Anton Szallerbeck este cel mai important şi prolific arhitect care a proiectat în stil național românesc în Bihor, iar Episcopia Română Unită din Oradea, deși nu a fost singurul comanditar care a preferat acest stil, a fost cel mai important.

Anton Iuliu Szallerbeck s-a născut la Bratislava (Slovacia) în 8 martie 1887, a făcut şcoala medie la Budapesta, iar apoi Şcoala Superioară Regală de Stat pentru Industria Construcţiilor din Budapesta, la secţia de construcţii/arhitectură, pe care a absolvit-o în 1908. În 21 iunie 1912, a susținut examenul de capacitate al arhitecților constructori. Începând cu 1 iunie 1926, a fost angajat ca arhitect al Eparhiei Române Unite de Oradea. A murit la Oradea, în 27 decembrie 1960.

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul: autorul volumului, dr. Mircea Pașca, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal și prof. univ. dr. habil Sorin Șipoș, prorector al Universității Oradea.

Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria municipiului Oradea și Editura Argonaut. Intrarea este liberă!