Reputatul om politic bihorean Dan Marțian, primul președinte postdecembrist al Camerei Deputaților, are un bust în incinta Școlii Primare nr. 1 din Petreasa. Comitetul de inițiativă, format din mai mulți fii ai satului, în frunte cu economistul pensionar Vasile Dan, a programat festivitatea dezvelirii bustului pentru sâmbătă, 21 mai. Bustul este opera sculptorului orădean Ioan Mihele, fiind realizat din bronz și amplasat pe un soclu de granit.

Dan Marțian (1935-2002) a fost student, în perioada 1954-1955, al Facultății de Economie Generală din cadrul Academiei de Studii Economice București, iar între 1955 și 1960 a urmat cursurile Facultății de Istorie a Universității „M.V. Lomonosov” din Moscova. A urmat o carieră didactică la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității din București (1960-1989), iar în anii 1971-1972 a fost ministru pentru problemele tineretului. Ulterior a fost înlăturat din viața politică și, timp de 15 ani, până în decembrie 1989, a desfășurat doar activitatea la catedră. Dan Marțian a fost unul dintre fondatorii Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naționale, constituit la 22 decembrie 1989, iar la 27 decembrie 1989 a fost ales membru în Biroul Executiv al Consiliului Frontului Salvării Naționale, îndeplinind funcția de secretar. În urma alegerilor din 20 mai 1990 — primele alegeri generale, parlamentare și prezidențiale din România după Revoluția din decembrie 1989 — a fost ales Parlamentul bicameral constituit din Adunarea Deputaților și Senat, cele două Camere urmând să se constituie în Adunarea Constituantă. La alegerile parlamentare din 1990, Dan Marțian a fost ales deputat de Vaslui pe lista Frontului Salvării Naționale. A fost președinte al Camerei Deputaților între 18 iunie 1990 și 14 octombrie 1992, precum și co-președintele Adunării Constituante. Dan Marțian a deținut și funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților în legislatura 1992-1996. A mai deținut un mandat de deputat și în următoarea legislatură, 1996-2000, iar din 2001 și până la trecerea în eternitate, în anul 2002, a fost ambasadorul țării noastre în Portugalia.

La 12 martie 2002, a fost decorat post-mortem, prin decret prezidențial, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru contribuția remarcabilă adusă la edificarea și consolidarea instituțiilor democratice și la promovarea intereselor României.

La evenimentul de sâmbătă, au participat reprezentanți ai administrației locale și ai instituțiilor deconcentrate, printre aceștia remarcându-i pe primarul și viceprimarul comunei Remetea, Adrian Ștefănică și Dan Bodea, Ioan Mang, președintele PSD Bihor, inspectorul școlar general Alin Novac-Iuhas, consilieri locali și Iosif Tocoian, secretarul Asociației Culturale „Lioara“ din Beiuș. După ceremonia religioasă de binecuvântare a bustului ilustrului fiu al comunei Remetea, Dan Marțian, au ținut scurte discursuri câțiva dintre cei care au inițiat și contribuit la realizarea operei de artă care exprimă recunoștința sătenilor față de cel care a fost profesorul, diplomatul și politicianul Dan Marțian.

Despre imboldul pentru realizarea bustului lui Dan Marțian și despre ducerea la bun sfârșit a lucrării, ne-a vorbit chiar inițiatorul acestui nobil și firesc demers, economistul pensionar Vasile Dan, unul dintre prietenii din copilărie ai reputatului politician postdecembrist. Vasile Dan a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în proiectul ridicării bustului ilustrului fiu al comunei Remetea, Dan Marțian, comitetul de inițiativă fiind format din: Adrian Ștefănică, primarul comunei Remetea, Aurel Indrei, Ioan Șandor, Dorina Negruțiu, Constantin Crăciun și Stelian Copil.