Dirijorul Vass András și fagotistul Bogányi Bence vin, pentru prima dată, la Filarmonica de Stat Oradea, astăzi, 22 octombrie, de la ora 19.00.

Programul și invitații concertului simfonic din această seară au fost prezentanți, ieri, într-o conferință de presă, de Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene.

Din program vor face parte Concertul pentru fagot și orchestră, de Heitor Villa-Lobos, Concertul pentru fagot și orchestră în Fa major, op. 75, de Carl Maria von Weber, și Simfonia a V-a „Reforma”, op. 107, de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Dirijorul invitat, Vass András, a absolvit Liceul de Artă din Târgu Mureș, la secția pian (1997). După doi ani de pregătire cu compozitorul Csíky Boldizsár, a fost admis la secția de dirijat la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, unde i-au fost profesori Lukács Ervin, Ligeti András și Gál Tamás. Aici, a obținut diploma de dirijor în 2004. În 2005-2006, a fost asistentul lui Fischer Iván la Orchestra Festival din Budapesta. Din 2009, este dirijor permanent la Filarmonica „Pannon” din Pécs. A dirijat filarmonicile din Târgu Mureș și Sibiu, Orchestra Festival din Budapesta, Orchestra Simfonică MÁV, orchestrele simfonice din Miskolc și Szombathely, Filarmonica Pannon, Filarmonica Națională, Lappeenranta City Orchestra. A colaborat cu artiști de renume, precum: Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Várjon Dénes, Miklósa Erika, Fenyő László, Olli Leppäniemi, Sümegi Eszter, Dana Borșan, Olivier Latry și Bogányi Gergely.

„Piesele de Weber și Mendelssohn sunt foarte apropiate ca stil, în timp ce Villa-Lobos abordează un cu totul alt limbaj în muzică. Și pentru orchestră cred că va fi o mare provocare să cânte, în cadrul unui concert, nu numai stiluri, ci și abordări diferite, într-un timp foarte larg”, a spus, printre altele, dirijorul Vass András.

Solistul invitat, Bogányi Bence, a luat primele lecții de fagot în Ungaria, cu Bokor György. Și-a continuat studiile în Helsinki, cu Hara László. Și-a finalizat studiile la Universitatea de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin cu Klaus Thunemann. În 1997, a câștigat premiul I la Concursul Internațional „Crussel” din Finlanda, apoi a câștigat un premiu special la Concursul ARD din München. În 2004, a obținut premiul II la Concursul „Jean Francaix” din Paris și premiul I la Indianapolis, în 2006. A obținut primul post de fagotist în 1997 la Opera de Stat din Helsinki, în 2002 a ajuns în aceeași poziție la Orchestra Filarmonică din Helsinki, în 2005 a trecut la Orchestra Simfonică Radio din Berlin, iar din 2007 a devenit fagotistul Filarmonicii din München. Ca solist, a apărut în întreaga Europă, colaborând cu orchestre de renume. În 2005, a prezentat la Helsinki Concertul de fagot dedicat artistului, de către compozitorului finlandez Kalevi Aho. Din 2009, susține cursuri și la Universitatea de Muzică din Nürnberg.

„E o plăcere să mă aflu aici, la Oradea. La vârsta de 9 ani, am început să cânt la fagot. Uitându-mă în urmă, realizez că nu eu am ales acest instrument, ci el m-a ales pe mine... Avem o relație de lungă durată, o relație care durează deja de peste trei decenii. Am cântat puțin și la pian, însă, odată cu anii adolescenței, m-am dedicat unui singur instrument, și acela este fagotul”, le-a mărturisit solistul Bogányi Bence jurnaliștilor.