Peste 350 de persoane au asistat, sâmbătă seară, în Sinagoga Neologă Sion din Oradea, la cel de-al doilea concert Classic Unlimited din stagiunea din februarie. Timp de aproape două ore, pianistul Bogdan Vaida a delectat publicul prezent la eveniment cu lucrări semnate de Sergei Prokofiev, Johannes Brahms, Claude Debussy, Franz Schubert, George Enescu și Ciprian Pop.

 

 

„Am crezut că la concertul din Târgu Mureș, care a avut loc cu două zile înainte, am avut parte de cel mai numeros public de până acum din turneele Classic Unlimited, dar publicul orădean a bătut recordul. A fost prima oară când Classic Unlimited a ajuns la Oradea, însă cu siguranță ne vom mai întoarce, dat fiind primirea de care am avut parte. Faptul că proiectul nostru adună în locuri foarte diferite atât de mulți oameni arată încă o dată că muzica clasică este pentru oricine vrea să o asculte și că orice spațiu poate fi, măcar pentru o zi, o sală de concerte”, a spus Alin Vaida, directorul executiv al Fapte, organizator al turneului.

În pauzele dintre bucățile muzicale, spectatorii au putut afla de la Bogdan Vaida gândurile și stările pe care i le stârnesc piesele respective, motivele pentru care a ales să le introducă în repertoriu, precum și diferite informații despre compozitorii respectivi.

„Sper ca, prin faptul că le expun cu sinceritate părerea mea despre bucățile muzicale pe care le cânt, cei prezenți la concert se apropie mai ușor de muzica pe care o interpretez”, a declarat pianistul Bogdan Vaida.

După Oradea, seria de concerte Classic Unlimited a lunii februarie va continua astfel: 12 februarie – Cluj-Napoca - /Form Space; 14 februarie – Baia Mare – Colegiul de Arte; 19 februarie – Cluj-Napoca – Vorbe; 20 februarie – Turda – Fabrica de Timp Liber. Accesul la concerte este liber, în urma rezervării și confirmării locului. Înscrierile se fac pe site-ul turneului: https://www.classicunlimited.ro/concerts2019/

Classic Unlimited a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, odată cu implicarea Asociației Fapte, proiectul a ajuns în România. „Mi-am dorit să fac un concert într-un spațiu lejer și prietenos, în care lumea să nu se simtă complexată, un loc care să nu oblige la o anumită ținută și care să nu impună prețuri mari la bilete”, a explicat Bogdan Vaida, care, în ultimii trei ani, a susținut peste 50 de concerte respectând aceste principii.

Născut în Cluj-Napoca, pianistul Bogdan Vaida (37 ani) a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, iar mai apoi și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. În 2002, a plecat cu o bursă Erasmus la „Musikhochschule” în Freiburg (Germania), unde s-a și stabilit ulterior. Pianistul a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa, în prezent fiind solistul turneului Klassik Mittendrin, proiect care a debutat în octombrie 2015 în Germania și care a inspirat Classic Unlimited.