La Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal, serviciul Muzeul Orașului Oradea, în data de 15 mai 2025 a fost vernisată expoziția personală a artistului Adrian Chirilă, intitulată Progenituri umane.

           

Publicul a fost salutat de dr. Ioan Ciorba, șeful serviciului. Curatorul expoziției dr. Constantin Daniel Costea a arătat faptul că „pictura artistului Adrian Chirilă transcende funcția estetică, transformându-se într-un instrument de interogare ontologică. Printr-o strategie formală controlată, dar deschisă interpretării, artistul propune o experiență vizuală ce solicită implicarea activă a privitorului în construcția sensului. Astfel, lucrările nu mai sunt doar obiecte estetice, ci dispozitive conceptuale ce invită la o lectură plurivocă, în care sensul nu este impus, ci negociat, construit în relație cu privitorul și contextul”.

            Vorbind despre expoziție, Artistul Adrian Chirilă a menționat următoarele: „Expoziția intitulată “Human offspring” (Progenituri umane) adună picturi efectuate în ultimii zece ani. Lucrările au ca numitor comun frământări, atât individuale cât și colective ale ființei umane. Sunt abordate teme precum: căutarea sinelui, rămânerea în memoria colectivă, amprenta asupra societății și mediului, perpetuarea speciei umane și de asemenea credința spirituală”. Acesta a adăugat: „În calitate mea de artist plastic nu doresc a oferi răspunsuri la aceste subiecte abordate (răspunsuri pe care nu le posed), vreau doar să invit la o cercetare mai amănunțită a acestora”.

Expoziția tânărului artist Adrian Chirilă ne aduce în fața ochilor compoziții cu simboluri profunde: viața, binele și răul, respectiv lumina și întunericul, perenitatea și veșnicia.

Titlul expoziției explorează teme legate de familie, generații, moștenire, evoluția umană, viitorul omenirii prin prisma tehnologiei. Lucrările ne transmit un mesaj, dar totodată și un avertisment. Prin lucrarea Distopia verde (Green Dystopia), care sugerează un muzeu al istoriei, artistul ne îndeamnă să ne cunoaștem istoria, trecutul, pentru a învăța din greșeli, evitând astfel să le repetăm.

Lucrarea care îl înfățișează pe regele Mihai, intitulată Uitat (Forgotten) reprezintă o statuie de ceară în proces de topire. Artistul exprimă efemeritatea vieții, pierderea identității personale sub presiunea socială.

Lucrarea Umbra (The shadow) prin motivul oului evocă viața, renașterea.

Lucrarea Dând naștere ilustrează procrearea. Artistul aduce un elogiu mamei, prin dimensiunea mărită, în raport cu cea a tatălui, dar, fără a diminua din rolul acestuia, care se remarcă prin poziția mâinilor, el fiind cel care susține familia. Copilul sugerează încununarea familiei cu darul divin. Atrage atenția materialul din care este realizat, ceea ce ne duce cu gândul la geneză, la origine, și implicit oferă o perspectivă asupra morții.

Lucrarea Tabere opuse (opposite sides), aducând în prim plan o mașină de scris și două mâini diferite, ne transpune în lumea conflictelor între generații, a mentalităților, a ideologiilor. Artistul punctează importanța dialogului, a comunicării.

Pictura Apa (Water) ne arată responsabilitatea pe care o avem față de natură, culorile vii reprezentând viața, în timp ce griul șters evocă moartea.

Exponent este o lucrare ce ne îndeamnă să fim precauți.

Prin lucrarea Testul Turing artistul abordează impactul și provocările inteligenței artificiale în viața de zi cu zi.

Lucrarea Untitled, care înfățișează un copilaș într-un spațiu distopic, arată mediul în care sunt predispuși să crească copiii, părinții, societatea având misiunea de a le oferi repere și modele viabile de urmat!

Lucrările Schrodinger' Candel - Wax on / Wax off face referire la principiile fizicii cuantice. Personal rezonez cu semnificația spirituală a lumânării. Lumânarea care arde simbolizându-l pe Isus Christos care s-a jertfit pentru mântuirea lumii, iar lumânarea care este stinsă, reprezintă puterea transformatoare a omului. Paleta de semnificații este largă. Artistul exprimă viața și efemeritatea acesteia, lumina divină, credința, cunoașterea, memoria. În sens larg, lumânarea reprezintă cele 4 simboluri care se regăsesc în expoziție: focul, aerul, apa și pământul. Tema expoziției este unitară, denotă un act de introspecție, care ne invită la reflecție personală. Încurajează contemplarea temelor fundamentale ale existenței, ale spiritualității, ale trecerii timpului și ale modului în care ne raportăm la acestea și la lumea înconjurătoare. Titlul „Progenituri umane” dezvăluie o explorare artistică a naturii umane. Expoziția rămâne deschisă publicului în perioada 15 mai – 15 iulie 2025. Program de vizită: de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00.

Dr. Diana Iancu