Între 3-6 iunie, Teatrul Szigligeti din Oradea organizează cea de-a IX-a ediție a Festivalului „HolnapUtán” („Poimâine”). Festivalul internațional își propune să prezinte publicului orădean spectacolele unor ateliere teatrale deosebite care realizează producții în limbă maghiară.

Baza programului din acest an o reprezintă spectacole realizate printr-o îmbinare organică a teatrului cu muzica.  Se vor putea urmări producții prezentate de patru trupe din trei țări. În deschiderea evenimentului, 3 iunie, de la ora 19.00, este programat spectacolul de succes „Cireașa neagră” al Teatrului Național de la Miskolc. Despre spectacolul care încearcă să prelucreze traumele cauzate de Primul Război Mondial, criticul de teatru Balogh Gyula a scris următoarele: „Rănile istorice, pasiunea și blestemul unor conviețuiri forțate apar cu o forță de temut în Cireașa neagră, un spectacol care nu judecă, ci pur și simplu tulbură”.  În 5 iunie, de la ora 17.00, publicul este invitat la spectacolul „Tigrul sibian” al gazdei festivalului, Trupa Szigligeti. Drama „mockumentary” a Gianinei Cărbunariu a fost montată la Oradea de regizoarea Tóth Tünde. În ediția din luna mai, revista culturală „Újvárad” nota: „Tóth Tünde scoate acțiunea și personajele din spațiu și timp, face teatru în teatru, împletește splendid burlesque-ul cu musicalul, suprarealismul cu glumele, bufonada cu drama, în timp ce răsună melodiile americane îndrăgite de la începutul-mijocul secolului trecut, dar și hiturile zilelor noastre. Cei cinci actori excepționali (Balogh Attila, Dimény Levente, Szotyori József, Tőtős Ádám, Trabalka Cecília) reprezintă, de fapt, prototipuri sociale și individuale, sunt perfecți în fiecare rol, cântă, dansează, ne fac să râdem și să plângem, după tradițiile lui Charlie Chaplin”, aşa cum a scris criticul Simon Judit. În 5 iunie, de la ora 19.00, trupa Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely de la Timișoara vine la Oradea cu noua sa premieră, musicalul „Kilenc (Nouă)”. Spectacolul muzical distins cu mai multe premii Tony este o adaptare Broadway a filmului semi-autobiografic „8 1/2”, de Federico Fellini. Protagonistul piesei este regizorul italian de succes Guido Contini, care încearcă din răsputeri să-și salveze cariera și căsnicia, în timp ce viața lui profesională și cea personală se împletesc fără salvare. În timp ce încearcă disperat să asambleze acțiunea noului său film, încetul cu încetul, începe să confunde realitatea cu imaginația. În mintea tulburată a lui Guido, reapar femeile din trecut și prezent - mama, soția, amanta, muza, o actriță vedetă -, care îl bântuie, îl ceartă, îl consolează, în timp ce el se maturizează și învață să accepte efemeritatea vieții.

În 6 iunie, în ultima zi de festival, teatrul orădean va găzdui o producție a trupei maghiare din Novi Sad (Serbia). Trupa care se află la prima sa vizită în orașul de pe malul Crișului Repede ne aduce un spectacol muzical clasic, „Parasztopera (Opera țărănească)” de Pintér Béla și Darvas Benedek. „Opera țărănească” se bazează pe o poveste arhaică, în care incestul, crima și moștenirile ținute în secret se îmbină cu elementele clasice ale baladelor populare maghiare. Spectacolul pictează astfel tabloul unei lumi misterioase, întunecate, în care secretele ascunse ies la iveală, evenimentele trecutului își fac efectul în prezent, iar spectatorul devine martorul unor păcate vechi. Trecutul intră în coliziune cu prezentul, la fel ca personajele din trecut cu cele din prezent. Baza muzicală a spectacolului care poate fi considerat atât o operă propriu-zisă, cât și o parodie a acesteia, o reprezintă cântecele populare ardelene, dar include și elemente din muzica barocă și rock. Biletele pentru spectacole sunt deja disponibile la casa de bilete a Teatrului Szigligeti, respectiv online, pe szigligeti.biletmaster.ro. Totodată, puteți achiziționa și un abonament la preț redus, valabil la toate cele patru spectacole din cadrul Festivalului „HolnapUtán”.